Koskacukor: Alma torta

2013. szeptember 9., hétfő

Alma torta

Hétvégén kimentünk talán az idén utoljára a szabadba grillezni. Ez amolyan mindenki hoz valamit, összedobjuk és fantasztikus husik, köretek és sütik kerülnek az asztalra. Nekem a feladatom volt valami édeset sütni. Még az év elején találtam a kifőztük oldalán ezt az Almás-fahéjas süteményt, amit másodjára készítettem el. Egyetlen egy probléma akadt nálam sütés közben. A mascarpone lefolyt a tészta aljára és valahogy a torta karika oldalán elkezdett csöpögni a tűz térbe. Azon kívül, hogy majdnem felgyújtottam a konyhát semmi gond nem történt, nagyon finom lett és mindenki el volt ájulva. Arra emlékszem, hogy amikor ezt februárba elkészítettem, nem folyt le, a tetején maradt. Talán legközelebb nem tennék hozzá tejet, max. egy-két kanállal, hogy ne legyen annyira sűrű.


Íme a recept:
Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortához):
- a tésztához:
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
csipet só
14 dkg vaj
2 tojás
2,5 dl tej

- alma réteghez
2 nagy alma
2 ek. cukor
1 tk. fahéj

-krémsajtos réteghez:
25 dkg mascarpone
3 ek. cukor
2 tojás
kevés tej
3 dkg vaníliás pudingpor

- tetejére:
szeletelt mandula
kevés vaj

Elkészítés:
Először is készítsünk mindent elő. Az almát hámozzuk meg, szeljük karikára. A krémsajtot keverjük ki a pudingporral, a cukorral és a tojással, majd adjunk hozzá éppen annyi tejet, hogy ne legyen túl sűrű.
A tésztához mérjük ki a lisztet, keverjük el a sütőporral és a sóval. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Szitáljuk bele a liszt felét, majd adjunk hozzá egy kis tejet, jól keverjük el, ezután jöhet a maradék liszt és a tej. Vajazott, lisztezett 28 cm átmérőjű tortaformába simítsuk el a tésztát. Mehet rá az alma, szórjuk meg fahéjas cukorral, majd a mascarponés öntetet simítsuk el egyenletesen. Tegyünk a tetejére tetszés szerint mandulát és egy pici vajat.
180°C-os előmelegített sütőbe süssük aranybarnára 50-60 perc alatt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...