Burgonyás fánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg rétes liszt
20 dkg főtt, tört burgonya
50 ml langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
sütéshez:
1 liter olaj
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a burgonyát, az olvasztott vajat és a sót. A cukrot és az élesztőt langyos tejbe elkeverjük, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk. Könnyű, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, lefedve, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a megkelt tésztát, majd gyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk. Lehet sima egyszerű fánkokat, vagy lyukacsosakat is készíthetünk.
175 fokos forró olajba tesszük és kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, majd papírtörlőre szedjük. Lekvárral, fahéjas porcukorral, de csokiba mártva is kínálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése