Koskacukor: Sertéscsülök pékné módra

2013. április 28., vasárnap

Sertéscsülök pékné módra

Egy igazi, nem mondhatni, hogy koleszterin szegény ebéd. Persze néha ilyen is kell. Párom egyik kedvence a csülök és ezzel az ebéddel akartam kedvezni neki. Párolt lilakáposztával, mindent bele alapon.




Hozzávalók:
1,5kg csontos nyers csülök
só, bors
4 ek. sertészsír
4 nagy fej vöröshagyma
8-10 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
1,5dl száraz fehérbor
1 kg krumpli
1 1/2 ek. méz

Elkészítés:
A csülköt miután besóztuk és borsoztuk tegyük egy tepsibe, szórjuk mellé a gerezdekre vágott vöröshagymákat, fokhagymákat és a babérleveleket. Forrósítsuk fel a zsírt és öntsük a csülökre, ezután pedig a bort alá. Fedjük le alufóliával és tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe. 1/1/2 óra alatt pároljuk puhára, közben fordítsuk meg kétszer és locsoljuk meg a pecsenyelével. A megpuhult bőrt irdaljuk be. 2-3 evőkanál levet vegyünk ki a tepsiből, keverjük hozzá a mézet és kenjük be vele a csülköt. Tegyük mellé a hasábokra vágott krumplit, majd helyezzük vissza a sütőbe. Most már alufólia nélkül. Így süssük tovább 45-50 percig. Többször nézzünk rá, locsolgassuk és a krumplit is forgassuk meg.



Párolt lilakáposzta:
kisebb fej lilakáposzta
3-4 ek. olaj
1 púpos ek. cukor
1 nagy alma
1 ek. balzsam ecet
2 dl bor
1 tk. egész kömény
2 babérlevél
bors
mazsola

Elkészítés:
Vágjuk csíkokra a lilahagymát, sózzuk be. Hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk. Öntsük rá a bort, adjuk hozzá a káposztát, majd az egész köményt, egy kis borsot és a babérlevelet. Ha már kezd puhulni, akkor mehet bele a reszelt alma és a mazsola. A végén egy kis balzsamecettel ízesítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...