Koskacukor: Tárkonyos-tejfölös marhalábszár juhtúrós puliszkatekerccsel

2013. április 29., hétfő

Tárkonyos-tejfölös marhalábszár juhtúrós puliszkatekerccsel

Az ötlet innen származik. Kb. 2 évvel ezelőtt készítettem el először, azóta is megmaradt bennünk ennek az ételnek az emléke, élménye. Isteni finom a tárkony és a citrom ízharmóniája a marhával. Most kitaláltam, hogy nem tésztát készítek mellé, hanem valami ötletesebbet. A juhtúró intenzív ízét a puliszka kicsit elnyomja,  tökéletesen illik ehhez a borjúraguhoz.


Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
fél dl olaj
1 fej hagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db nagyobb krumpli
2 dl száraz fehérbor
1 vagy 2 kisebb karika citrom
1 erőleveskocka
tárkony
bors
kevés só (ha sós szalonnát használunk, akkor nem biztos, hogy sózni kell, a húsleves kocka is tartalmaz)
2 dl tejföl


Puliszkához:
2 dl kukoricadara
6 dl víz
125 g juhtúró
2-3 ek. tejföl

Elkészítés:
Daraboljuk fel a marhalábszárat kockákra. Hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a felkockázott hagymát, majd a kolozsvári szalonnát. Pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a húst. 4-5 perc után öntsük fel borral, adjuk hozzá a citrom karikákat, a krumplit, az erőleves kockát és fűszerezzük borssal és tárkonnyal. Ízlés szerint sóval. Fedő alatt  puhára pároljuk kb. egy óra alatt. Idő közben meg kell kevergetni, nehogy leragadjon a krumpli. Ha megpuhult fedő nélkül hagyjuk 10-15 percet, így fogy besűrűsödni, majd adjuk hozzá a tejfölt.

Forraljunk fel 6 dl vizet, majd adjuk hozzá a kukoricadarát. Főzzük puhára.
Egy tálcára vágjunk egy nagyobb darab alufóliát, majd kenjük rá  a puliszkát. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nehéz lesz feltekerni. Hagyjuk kihűlni. A juhtúrót törjük át a tejföllel, majd kenjük rá egyenletesen. Úgy a legegyszerűbb feltekerni és arra is kisebb az esély, hogy megtörik, ha az alufóliának a két végét megfogjuk, megemeljük a szélénél és előre görgetjük, mint a piskótatekercset. Hűtőbe tesszük, majd vizes késsel tudjuk szépen felszeletelni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...