Koskacukor: "Flammkuchen"

2013. szeptember 16., hétfő

"Flammkuchen"

Jó pár hete német oldalakat böngésztem, amikor rátaláltam a "Flammkuchen" receptjére. Érdekes... Franciául Tarte flambee, németül meg Flammkuchen. Vagy mégsem ugyanaz? Igazából nem sok különbséget találtam a kettő között, a recept eredetére sem mernék esküdni, de német gasztrooldalakon többe helyen láttam. Volt olyan, amit élesztővel és volt olyan, amit anélkül készítettek. Gondolom az élesztő nélküli még ropogósabb lett volna, de én most az élesztő mellett döntöttem. Egyébként Németországban az élesztő nélkülit ettem úgy emlékszem és az is nagyon finom.
Esti házi mozizás mellé nagyon ajánlom, illetve egy gáztepsi méret két fő, nem kell megijedni, bőven lehet belőle készíteni, mert nagyon finom és gyorsan elfogy.





Hozzávalók egy gáztepsi mérethez:
70 g. tk. tönköly búzaliszt
75 g BL 55 fehér liszt
40 g tk. rozsliszt
10 g élesztő
100-110 g víz
2 ek. olaj
1 tk. só

Tetejére:
1 nagy alma
10 dkg kolozsvári pirított szalonna
1/2 szál póréhagyma
1 kis doboz tejföl
1 g. fokhagyma
só, bors
rozmaring

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit jól gyúrjuk össze, a víz mennyisége függ a liszt minőségétől, természetesen csak fehér liszttel is el lehet készíteni. Az olajat a legvégén adjuk hozzá. Pihentessük 45 percig. Addig a szalonnát vágjuk kockára és pirítsuk meg. Az almát vékony karikákra, majd félbe. A tejfölt keverjük ki az összetört fokhagymával, sóval és borssal ízesítsük.
A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a megfelelő méretre. Helyezzük a tepsibe, kenjük meg tejföllel, helyezzük el rajta a feltétet, majd mehet a sütőbe. Gázsütőbe 180°C-on középen 10 percig, majd 5 percre eggyel feljebb raktam.


2 megjegyzés:

  1. Különleges ízvilág, kívánatos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A párom nagyot nézett, amikor közöltem vele, hogy alma lesz rajta. :) Nem mondta, hogy rossz lett, elfogyott mind. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...