Koskacukor: Mákos kalács

2014. február 26., szerda

Mákos kalács

Nem is tudom hol kezdjem örömömben. Hétfőn megkaptam az új fényképezőgépemet. Korábban segítséget kértem blogger társaimtól a fotózáshoz és rengeteg jó tanáccsal láttak el. Tudom, tudom a jó fényképezőgép nem minden. De sajnos ami nekem van, azon csak automata funkció érhető el és nem a helyes beállításokat akarja használni, így gyenge fény mellett nagyon sötét és életlen képeket készít. Nem váltam meg tőle, mert imádom akkora, hogy a markomba elfér és sokat vándorolt velünk túrázások során, ráadásul természet fotókat nagyon jól tudtam vele készíteni. Nem csak kimondottan a bloggerkedés miatt volt szükségem egy új gépre, egyébként is régóta érdekel a fotózás. Sütő Zoli ajánlotta a Scott Kelby - A digitális fotós könyv sorozatot, amelyből már három kötetet ki is olvastam, persze úgy, hogy akkor még nem volt meg a masinám. Tudom, nem sokat ért így, de sikerült egy kis betekintést nyernem a kulisszák mögé. :) Újra kezembe fogom venni a könyveket és a gép kézikönyvét. Beleásom magam teljesen a hétvégére, mert szeretnék jobbnál jobb fotókat készíteni, amihez sok türelemre és időre lesz szükségem.
Tehát most már elárulom, az új "barátom" Nikon D3200 egy 18-55mm és egy 55-200mm es objektívvel. Nagyon tetszik!!!
Most automatán (nem ez a cél, de rábíztam, mert még nem volt időm elsajátítani az alap dolgokat sem), reggel fél 7-kor készültek a képek. Ahhoz képest, hogy nem sok fény volt, bár azért elég korán világosodik nagy segítség.
Köszönöm szépen a segítséget, jó hogy számíthatok mindig a blogger társaimra! ;)

De most akkor jöjjön a recept!




Mákos kalács
Hozzávalók:
200 g BL80 fehérliszt
200 g tk. tönköly búzaliszt
2 dl tej
0,5 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 tk. + 2 ek. cukor
25 g élesztő
25 g (4-5 ek.) olvasztott vaj
1 kk. só

Töltelék:
150 g darált mák
50 g nyírfacukor
1 dl tej
2-3 ek. házi lekvár (barack vagy szilva)
1 citrom reszelt héja és egy pici leve

Tetejére:
1 tojás

Elkészítés:
Melegítsünk fel 1 dl tejet, keverjük el benne az élesztőt és az egy teáskanál cukrot és hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a tojás sárgáját, 2 evőkanál cukrot, sót és a felfuttatott élesztőt. Folyamatos folyadék hozzáadása mellet dagasszuk a tésztát, majd a vége felé több részletben csurgassuk hozzá a vajat. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Szobahőmérséklet hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet a cukorral, reszeljük bele a citrom héját. Ezután adjuk hozzá a darált mákot, ízesítsük citromlével és annyi lekvárt, hogy ne legyen száraz a töltelék. Hagyjuk kihűlni.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk három egyenlő részre. Nyújtsunk egy-egy téglalapot, tegyük a közepére a töltelék 1/3-át és tekerjük fel úgy, hogy a felőlünk levő részét ráhajtjuk, majd tekerjük tovább, mint a csigát. Miután meg van a három rúd összefonjuk, a végeit aláhajtjuk és egy zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük a felvert tojással. Ismét hagyjuk 20 percig pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Kenjük meg újra tojással, toljuk a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig.
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...