Koskacukor: Zserbó csiga

2014. február 14., péntek

Zserbó csiga

Bevallom mi nem vagyunk nagy "Valentin napozósak". Igazából olyan nap mint a többi és amondó vagyok, ne ez az egyetlen nap legyen az évben, amikor kényeztetjük, megajándékozzunk a párunkat. Imádok az év bármely napján a kedvébe járni és szívesen teszek meg neki bármit. Nagyon sokszor reggelizünk, vacsizunk együtt, ha már a közös ebéd csak hétvégére jut. Tehát a hangulatos kis romantikus otthoni vacsi helyett, a bevackolós, összebújós akár beszélgetős, vagy egy jó kis filmnézős vacsinak jobban tudunk örülni. Természetesen mindenki máshogy látja.
A párom a héten éjszakás volt, így reggelre mire hazaért megleptem ezekkel az extra diós, baracklekváros zserbó csigákkal. Ő is meglepett.... egy hajvágással. 7 előtt közölte velem, hogy mit szólnék hozzá, ha most neki esnék egy hajnyíróval, mert este koncertre menne. Hát mit mondjak... amiről írtam, bármikor bármit neki. :) Nekünk így telt a Valentin napi közös reggeli. :)
De most jöjjön a recept!




Zserbó csiga
Hozzávalók (8 csigához):
23 dkg tk. tönköly búzaliszt
7 dkg BL80 fehér liszt
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 kk. só
kb. 1- 1,5 dl langyos tej
5 dkg vaj
1 tojás sárgája

Továbbá:
15 dkg darált dió
sárgabarack lekvár (házi)
2 ek. nyírfacukor

+ 1 tojás a kenéshez
extra dió a tetejére


Elkészítés:
Keverjük el 1 dl langyos tejbe a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 10 percig pihenni.
A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a tojás sárgáját, az olvasztott vajat, a sót és a felfuttatott élesztőt és dagasszunk rugalmas (nem túl lágy) tésztát belőle. Ha szükséges adjunk hozzá közben még egy kis tejet.
Hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten 1-1,1/2 órát, ne tegyük meleg helyre, mert elnehezedik a tészta.
Nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. 3 mm vékonyra. Kenjük meg bőségesen baracklekvárral (hígabb jobb), szórjuk meg dióval és cukorral. Sodorjuk fel a szélesebbik oldalánál fogva, mint a kakaós csigát és vágjuk középen ketté. Ezután ismét felezzünk, majd még egyszer. Így, ha minden igaz és jól sikerül 8 egyforma csigát kapunk. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki és helyezzük el benne a csigákat úgy, hogy felfele nézzenek a tekercsek. :) Hagyjuk pihenni 30 percet vagy egy éjszakán át a hűtőbe. Kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg dióval a tetejét és toljuk a előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percre.

Porcukorral meghintve tálaljuk.
Desszertnek mehet rá csokiöntet. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...