Koskacukor: Coq au vin, azaz vörösborban párolt csirkecomb

2014. április 23., szerda

Coq au vin, azaz vörösborban párolt csirkecomb

Húsvéti menü második fogása ez a nagyon finom francia étel, amit eredetileg kakasból készítették, de mostanában inkább csirkét használnak, így én is maradtam ennél az utóbbi variációnál. Imádom az ilyen egyszerű, de mégis különleges-ízletes ételeket. Maga az előkészület 15-20 percet vesz igénybe, ebbe még a gomba pucolása is benne van, ezután megy a sütőbe és onnantól kezdve semmi dolgunk nincs.








Coq au vin
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb (1,2 kg)
10 dkg bacon
2 répa
25 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 liter száraz vörösbor
2,5 dl húsalaplé
só, bors, kakukkfű
liszt
3-4 dkg vaj

Elkészítés:
Szükségünk lesz egy olyan fazékra, amit később sütőbe tudunk helyezni vagy, ha nincs ilyen otthon, akkor egy serpenyőre és egy tűzálló edényre.
A bacont kockázzuk fel, süssük zsírjára, majd szedjük ki. A combokat sózzuk be, a lisztbe keverjünk bele őrölt fekete borsot, majd forgassuk meg benne jó alaposan, hiszen ez fogja sűríteni a mártásunkat.
A visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá annyi vajat, hogy elég legyen a combok lepirításához. Helyezzük el a húst és mind a két oldalát süssük pár percig, amíg nem lesz szép aranybarna.
A vöröshagymát és a répát vágjuk apró kockákra, majd tegyük a serpenyőbe a combok helyére és pirítsuk 2-3 percig.
Ezután egy tűzálló edénybe helyezzük el a combokat, kanalazzuk rá a zöldséget, öntsük fel borral és a húsalaplével, fűszerezzük kakukkfűvel, majd alufóliával lefedve tegyük előmelegített 180°C-os sütőbe. Pároljuk addig, amíg meg nem puhul. E közben a gombát pucoljuk meg és negyedeljük fel.
Amikor a hús puha, vegyük le a fóliát, tegyük hozzá a gombát úgy, hogy a szaftba elmerüljenek, majd tegyük vissza a sütőbe 20-30 percre. Ezalatt a gomba is összeesik illetve a combok is megpirulnak egy kicsit és a mártásunk is sűrűsödik.
Főtt tésztával tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...