Koskacukor: Csilis csirkés ciabatta

2014. április 2., szerda

Csilis csirkés ciabatta

Hétvégén kicsit ráértem, ami igen ritka ugyanis feltettem egy adag jókai babgulyást, ami elvolt magában, addig elmentem futni, majd egy szép kis vacsit dobtam össze. Úgy gondoltam megérdemeljük. :)
Ismét Olaszországot hoztam el, hiszen ciabattat 1982 óta készítenek, ami igazából a francia baguette egyik változata. Készülhet vízzel, tejjel vagy teljes kiőrlésű liszttel. Igazából egy nagyon lágy tészta, amit egy hosszabb érlelés után kell kisütni. Nagyon jól használható szendvicsekhez, vagy szeletekre felvágva olívaolajjal meglocsolva kicsit fűszeresen fogyasztani.
Az ötlet innen származik, illetve a ciabattát is e recept alapján sütöttem.
A lista ne ijesszen el senkit, mert bármivel lehet bármit helyettesíteni vagy éppen ki is hagyható egy-két dolog, mindenkinek a fantáziájára bízom illetve az ízvilágára. Nekem a tárkonyos öntet a chilivel nagyon tetszett, mert ellensúlyozta a kettőt és egy picit édeskés is volt. Érdekes...












Csilis csirkés ciabatta
Hozzávalók:

Ciabattahoz:
250 g tk. tönköly búzaliszt
250 g fehér liszt
15 g só
1 csomag instant élesztő
kb. 450 g víz

Csilis csirkéhez:
8 szelet csirkemell 
1 tk. egész római kömény
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. kakukkfű
1 tk.egész koriander
1 kk. szemes bors
1 kk. cayenne bors
2-3 szárított chili paprika

Joghurtos öntethez:
300 g joghurt
2 tk. tárkony
2 ek. frissen facsart citromlé
1 kk. só
kevés bors

Továbbá:
100 g ruccola
2-3 retek
1/2 kígyó uborka
1-1 szelet camembert

Elkészítés:
A ciabatta hozzávalóit tegyük egy tálba és dagasszunk belőle egy igen lágy tésztát. Kelesztő tálba hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 16-18 órát. Tehát egy nappal hamarabb érdemes elkészíteni.
Másnap vegyük ki a tálból egy jól lisztezett deszkára, majd hajtogassuk meg egy kicsit. Ezután húzzuk szét egy picit a tésztát és osszuk 8 részre. Formáljuk meg egy kicsit, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük el. Egyszerre csak négyet süssünk meg. Spricceljük meg a tetejét vízzel. Előmelegített 200°C-os sütőbe helyezzük el és süssük 15-20 percig. Amikor az alja már kezd aranysárga lenni, akkor jó. Az sem jó, ha túl világos és az sem, ha már barna, mert kiszárad.
A csirkemellhez a fűszereket tegyük mozsárba és zúzzuk össze, majd szórjuk a hús szeletek mind két oldalára. Kevés olívaolajon, magas hőfokon mind két odalát süssük pirosra, de nem szárítsuk ki.
A joghurtos öntet hozzávalóit keverjük össze, a retket, az uborkát és a sajtot vágjuk szeletekre.
Amikor már minden megvan jöhet a szendvics gyártás! :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...