Koskacukor: Csülök nagyi módra

2014. április 10., csütörtök

Csülök nagyi módra

Nem, nem a nagymamám receptje alapján készült. Nagyon régóta ismerem ezt a csülkös receptet, párom szüleinél ettem először ilyet és a receptet is tőle kaptam. Azóta többször elkészítettem már, ugyanis ez az egyik kedvencem, ami csülökkel készül. A másik a kemencés mézes-mustáros, de azt itthon nem tudom megoldani. :)
Diétásnak nem mondható, de a sült krumplit kicsit más módszerrel elkészítve talán kicsit könnyebb és másnapra sem szívja meg magát a krumpli olajjal, így ha megmarad, akkor is élvezettel lehet fogyasztani.
Friss ecetes-fokhagymás fejes salátát kínáltam mellé.









Csülök nagyi módra:
Hozzávalók:
1 csontos hátsó sertéscsülök
1 fej vöröshagyma
2-3 babérlevél
1 tk. tárkony, mustármag, koriander, borsikafű, feketebors


1 kg krumpli
1 ek. sertészsír
20 dkg juhtúró
4 g. fokhagyma
1 cs. kapor
3-4 ek. tejföl

Elkészítés:
A csülköt tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel vízzel, hogy jól ellepje, majd fűszerezzük a fenti fűszerekkel és dobjunk mellé egy fej vöröshagymát. Főzzük addig, amíg olyan puha nem lesz, hogy le válik a csontról. Főzés közben figyeljünk rá, nehogy a bőre leragadjon az aljára, pótoljuk vízzel, ha szükséges.
Amikor már majdnem kész, hámozzuk meg a krumplit, vágjuk kockára. Egy magas falú serpenyőben olvasszuk fel a zsírt, tegyük rá a krumplit, öntsünk rá egy kis vizet és fedő alatt pároljuk félpuhára. Ezután vegyük le a fedőt és süssük tovább, amíg piros nem lesz. Ez az egészségesebb változat, de igazából sima sült krumplit is készíthetünk.
Törjük a juhtúróhoz a fokhagymát, daraboljuk hozzá a kaprot és keverjük ki tejföllel, hogy krémes állagot kapjunk.
A kész csülköt vegyük ki a fazékból, daraboljuk fel tetszés szerint.
Egy közepes jénai aljára szórjuk a sült krumplit, erre jön a csülök, majd kenjük meg bőségesen a tejfölös, kapros juhtúróval.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük addig, amíg szép piroskás nem lesz a teteje. Gázsütőnél legfelső rácsra helyeztem, villanysütőnél lehet grill fokozaton.
Vigyázzunk hogy a hús nem maradjon csupaszon, mert akkor kiszárad.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...