Koskacukor: Tárkonyos marharagu leves

2014. április 22., kedd

Tárkonyos marharagu leves

Húsvét hétfőn főzőcskéztem egy kicsit és sikerült annyit, hogy egész héten nem kell főznöm. Úgyhogy a héten a húsvéti menü receptjeivel fogok jönni.
Miért van az, ha ünnep van akkor mindig többet főz az ember, meg tele van a hűtő édességekkel, meg főétellel, pedig nem eszük többet, mint bármelyik másik napon?
Sajnos mi is mindig abba a hibába esünk, hogy ilyenkor kitalálok mindenféle finomságot és nem tudok lemondani mindegyikről, így is nagy szelektálás után választom ki a menüsort.
A leves, tárkonyos marharagu volt kis cipóba. Nagyon szép kis cipókat sikerült formáznom. Fehér lisztből, öregtésztával készítettem. Éssss.... cserepesedett!!! Lehet pont a fotón nem látszódik, de 10 percen keresztül hallgattam, ahogy recsegnek-ropognak a kenyerek.
A cipók nem lettek túl nagyok, mert csupán két merőkanálnyi leveske fért bele, de jó hogy még nem lettek nagyobbak, mert a cipók is eltűntek a levessel együtt, így a másodikból igencsak kevéske fogyott. :)








Tárkonyos marharagu leves
Hozzávalók:
1/2 kg marhanyak
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
2 babérlevél
só, szemes bors
25 dkg gomba
15 dkg borsó
3 répa
2 szem krumpli
1 petrezselyem gyökér, és zöldje
1/2 zellergumó és zöldje
tárkony
citrom leve

1,5 dl tejszín
1 tk. mustár

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy nagyobb fazékba dinszteljük meg. A marhát daraboljuk kockákra, majd tegyük a hagymákra és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel a borral, rotyogtassuk pár percig, majd annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Később inkább pótoljuk, de ne vigyük túlzásba, mert nem lesz jó íze. Tegyük bele a babérlevelet, a szemes borsot és sózzuk meg. Főzés közben keletkezett habot folyamatosan szedjük le.
Amíg a hús puhul, addig hámozzuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket.
Amikor a hús már félig megpuhult adjuk hozzá a zellergumót és zöldjét, a petrezselyem gyökeret és zöldjét illetve a répát és a krumplit. Szórjunk bele egy kis tárkonyt illetve sózzuk, ha szükséges még. Ha már ezek is megfőttek mehet hozzá a gomba és a borsó, hiszen ezeknek már csak pár percre van szükségük.
A tejszínt keverjük ki a mustárral, adjunk hozzá egy merőkanálnyi levest, keverjük ki alaposan, majd amikor a borsó is megpuhult akkor öntsük fel a tejszínnel. Főzzük még pár percig, majd zárjuk el és ízesítsük citromlével.







2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...