Koskacukor: Marcipános linzer erdei gyümölcsös lekvárral és Isler párizsi krémmel

2014. április 21., hétfő

Marcipános linzer erdei gyümölcsös lekvárral és Isler párizsi krémmel

Már régóta nem tartunk Húsvét hétfőn locsolkodós napot, csupán apukám és öcsikém szokott meglocsolni minden évben, hogy el ne hervadjak. :)
Szerintem a legjobb ilyenkor az apró süti és szerintem az sem baj, ha nem túl krémes vagy tejszínes. Bár a pálinka biztos mindenen segít, de egy tömörebb süti azért jobban csúszik ilyenkor.
Ezekkel az apró sütikkel vártam Őket. Imádom az Islert, gyerekkori kedvencem és csakis a párizsi krémeset. Soha nem készítettem még, de látszik is, mert ez a csoki mázas dolog nem nagyon jött össze, de nem az a lényeg, hanem az íze. Visszaidézte a gyerekkoromat. A marcipános linzer ötlet onnan jött, hogy maradt még karácsonyról egy csomag marcipán, amit aztán nem hasznosítottam fel, mert házit készítettem, így épp ideje volt. Jó ötlet volt és jó harmonizált a párom apukája által készített erdei gyümölcsös lekvárjával.













Marcipános linzer
Hozzávalók (20 db):
100 g marcipán
120 g graham liszt
80 g fehér liszt
50 g porcukor (nyírfacukorból)
100 g hideg vaj
1 tojás sárgája

házi erdei gyümölcsös lekvár

Elkészítés:
A liszteket és a porcukrot mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele a marcipán, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, és amikor összeállt fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. Lisztezett felületen  nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát tegyük a tetejére. 5-6 cm átmérőjű virág formájú szaggatóval szaggassuk ki, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített 190°C-os előmelegített sütőbe süssük 10-12 percig. Miután kihűlt, kenjük meg lekvárral és helyezzünk rá egy másikat. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Isler párizsi krémmel
Hozzávalók (20db):
100 g graham liszt
50 g fehér liszt
80 g darált dió
50 g porcukor (nyírfacukorból)
120 g vaj
1 tojás sárgája

párizsi krémhez (recept innen):
100 g vaj
80 g cukor
70 ml tejszín
40 g holland kakaópor

Tetejére:
100 g 60%-os étcsokoládé
kevés darált dió

Elkészítés:
Előző nap készítsük el a párizsi krémet, így lesz ideje kihűlni és könnyen kitudjuk habosítani.
A tejszínt a cukorral főzzük fel sziruppá. Adjuk hozzá a kakaóport keverjük simára, majd a kockára vágott vajat. Miután krémesre kevertük tegyük ki hűlni, majd mehet a hűtőbe felhasználásig. Mielőtt betöltenénk a diós linzereket habosítsuk ki.
A diós linzerhez keverjük össze a száraz anyagokat, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a kockára vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amikor már összeállt ne gyúrjuk tovább, fóliába csomagolva fél órára tegyük hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy a fóliát a tetejére tesszük, így sokkal könnyebb dolgunk lesz. 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
Előmelegített 190°C-os sütőbe 10-12 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk ne égjen meg az alja.
Miután kihűltek töltsük be a krémmel, gőz felett olvasztott csokival kenjük meg a tetejüket.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...