Koskacukor: Citromos pite eperrel és bazsalikommal

2016. június 1., szerda

Citromos pite eperrel és bazsalikommal

Azt hallottam ma, hogy lassan közeledik az eper szezon vége. Annyira, de annyira sajnálom, mert szinte minden nap vettem pár dekát nasizni. Arról nem is beszélve, hogy a legjobb sütiket, fagyikat, joghurtos desszerteket lehet vele készíteni. Ez a citromos pite is nagyon üdítő, biztosan jól fog esni ezeken a meleg napokon. Ráadásul egészséges változatban készítettem, tönköly liszttel és nyírfacukorral. Apropó! A nyírfacukornak megjelent az új csomagolása, ami annyira praktikus, hogy nem kell öntögetni sehova, csupán le kell csavarni a kupakot és már tölthetjük is. Bögrés receptekhez is kiváló.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában.



 


 




Citromos pite eperrel és bazsalikommal
Hozzávalók 3 db 10 cm-es minipitéhez
a tésztához
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7,5 dkg hideg vaj
3 dkg nyírfaporcukor
2-3 evőkanál hideg víz

a citromkrémhez
1,5 dl tej
2 tojás
10 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
1/2 dl citromlé
4 zselatinlap

a díszítéshez
30 dkg eper
friss bazsalikomlevél

Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a nyírfaporcukrot és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, a formát fejjel lefelé ráhelyezzük, majd körbevágjuk; 3 lapot készítünk így. Kibéleljük velük a formákat, a maradék tésztából tetszőlegesen díszíthetjük a piték szélét. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A krémhez először a lapzselatinokat vízbe áztatjuk. A tojássárgáját üvegtálban, gőz fölött 4 dkg nyírfacukorral és a citrom reszelt héjával simára keverjük. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Levesszük a gőzről, és hozzáöntjük a tejet. A citromlevet felmelegítjük, és a kinyomkodott zselatint kis lángon addig kevergetjük benne, amíg fel nem olvad. Pár evőkanál krémmel fellazítjuk, majd a maradék krémmel folyamatos keverés mellett elvegyítjük. A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk.
A kihűlt pitéket betöltjük, majd hűtőben legalább 2 órát dermesztjük. Friss eperrel és bazsalikommal díszítjük.

Tipp: a krémből maradni fog, dupla adag pitéhez is elegendő, de poharakban is tálalhatjuk.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...