Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)
Hozzávalók (22cm átmérőjű torta formához)
a piskótához:
10 dkg darált dió
2 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál sütőpor
10 dkg étcsokoládé
8 dkg olvasztott vaj
4 tojás
8 dkg nyírfacukor
a túrós-joghurtos réteghez:
40 dkg házi túró
40 dkg görög joghurt
15 dkg nyírfaporcukor
4 g étkezési zselatin
3 evőkanál víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
az eperzseléhez:
30 dkg eper
1,5 dl víz
2 evőkanál nyírfacukor
8 g étkezési zselatin
továbbá:
20 dkg eper
Elkészítés:
A dióban elvegyítjük a keményítőt és a sütőport. A csokoládét a vajjal együtt gőz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd egyesevél hozzáadjuk a sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd belecsurgatjuk a vajas csokoládét. Vajjal kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt kivesszük, a tetejét egyenesre vágjuk és visszahelyezzük a formába.
A túrót és a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a levével. A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet, alacsony lángon addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáteszünk 2 kanállal a túrós keverékből, jól kikeverjük, majd beleöntjük a többihez és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A csokoládés piskótára kanalazzuk és elsimítjuk. Az eper egy részét felszeleteljük kirakjuk a torta tetejét vele.
A másik részét, a víz és a nyírfacukor hozzáadásával felfőzzük, majd leszűrjük, átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményből kiveszünk 4 evőkanállal, hozzáadjuk a zselatint és újramelegítjük, amíg el nem olvad, majd a többihez adjuk. Leöntjük a torta tetejét.
Egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése