Koskacukor: Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)

2017. május 22., hétfő

Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)

Nagyon szeretem az epert és ilyenkor, amikor szezonja van, akkor általában ezzel a gyümölccsel készülnek a sütemények itthon. Piskótába, túrós vagy joghurtos krémmel, pudingos változattal is nagyon finom, úgyhogy lehet próbálkozni bátran. Beindítom a lekvár főzést és a befőttek elrakását is. Eddig ezt mindig anyára bíztam, de végre lesz egy saját, nem is kicsi spájzom, ahol ha nem olyan sok, de mindenből elfér egy pár üveggel. A héten az eperrel fogom kezdeni. Azt, hogy milyen változatban fogom eltenni, még nem tudom, de gyorsan ki kell gondoljam. Addig is nassolok egy szelet tortát. Sajnos kicsit korán fotóztam, másnap ennél sokkal szebben szeletelhető, de mi nem bírtuk ki. Egyébként 4-5 óra alatt is megköt a zselatin, de a legjobb egy éjszaka.









Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)
Hozzávalók (22cm átmérőjű torta formához)
a piskótához:
10 dkg darált dió
2 teáskanál kukorica keményítő
1 teáskanál sütőpor
10 dkg étcsokoládé
8 dkg olvasztott vaj
4 tojás
8 dkg nyírfacukor

a túrós-joghurtos réteghez:
40 dkg házi túró
40 dkg görög joghurt
15 dkg nyírfaporcukor
4 g étkezési zselatin
3 evőkanál víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

az eperzseléhez:
30 dkg eper
1,5 dl víz
2 evőkanál nyírfacukor
8 g étkezési zselatin

továbbá:
20 dkg eper 

Elkészítés:
A dióban elvegyítjük a keményítőt és a sütőport. A csokoládét a vajjal együtt gőz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd egyesevél hozzáadjuk a sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd belecsurgatjuk a vajas csokoládét. Vajjal kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt kivesszük, a tetejét egyenesre vágjuk és visszahelyezzük a formába.
A túrót és a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a levével. A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet, alacsony lángon addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáteszünk 2 kanállal a túrós keverékből, jól kikeverjük, majd beleöntjük a többihez és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A csokoládés piskótára kanalazzuk és elsimítjuk. Az eper egy részét felszeleteljük kirakjuk a torta tetejét vele.
A másik részét, a víz és a nyírfacukor hozzáadásával felfőzzük, majd leszűrjük, átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményből kiveszünk 4 evőkanállal, hozzáadjuk a zselatint és újramelegítjük, amíg el nem olvad, majd a többihez adjuk. Leöntjük a torta tetejét.
Egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...