Friss eperrel is tálalhatjuk még, sajnálatos módon nálam pont elfogyott még a fotóra sem jutott. :(
Joghurtos gofri, eper habbal és rumos csokival
Hozzávalók kb 12 db-hoz
a tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg nyírfacukor
2 tojás
5 dkg olaj
27 dkg görög joghurt2,5 dl szódavíz
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat
az eperhabhoz:
40 dkg eper (2 dl sűrítmény)
10 dkg nyírfacukor
3 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
a csokoládé öntethez:
5 dkg étcsokoládé 70%-os kakaótartalmú
1 dl tejszín 30%-os zsírtartalmú
1 teáskanál méz
1 teáskanál rumaroma vagy rum
Elkészítés:
Az eperhabhoz a friss epret cukor hozzáadásával és egy kevés vízzel felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Botturmix segítségével pürésítjük, majd sűrű szitán átpaszírozzuk. Hozzáöntjük a tejszínhabot és habszifonba öntjük. Legalább egy éjszakára hűtőbe helyezzük.
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a sütőport és a szódabikarbónát. A tojásokat felverjük, beletesszük a cukrot, az olajat és a joghurtot, majd habosra keverjük. Citrom reszelt héjával és vanília kivonattal ízesítjük. Beletesszük a lisztes keveréket, elkeverjük és végül szódavízzel hígítjuk.
Gofrisütőben kisütjük, rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Mézzel és rumaromával vagy rummal ízesítjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
Tálalásnál egy-egy gofrit meglocsolunk a csokoládé öntettel, majd jó nagy adag eperhabbal koronázzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése