Koskacukor: Rizskoch

2013. április 22., hétfő

Rizskoch

Bevallom most csak a recept gyűjtésbe illetve az eperszószba játszottam szerepet, a többit a párom készítette. Szombatonként általában ő főz, mert én dolgozok. Arra gondoltam, hogy kipróbálhatna valami újat, ezért rábíztam ezt a feladatot, illetve egy fantasztikus tyúkhús levest hozott össze.


A receptet a Gourmandia szakácskönyvbe található, ami Varga Gábor cukrász receptjei alapján készült.

Hozzávalók:
25dkg "A" rizs (kerekszemű rizst használtam)
2dl víz
1 l tej
10dkg nyírfacukor
1 nagy citrom reszelt héja
1 tk. vanília eszencia
ízlés szerint mazsola
5dkg vaj
5 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 púpozott ek. zabliszt

A tepsi kikenéséhez:
vaj, őrölt zabpehely


Öntethez:

30dkg eper
2ek. cukor
1kk. fahéj
2dkg vaníliás pudingpor



Elkészítés:

A rizst és a vizet egy lábasba mérjük ki és közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett puhítsuk fel a rizst. Amikor elfőtt a rizsről a víz sózzuk meg és öntsük hozzá a tejet. Addig kell főzni, amíg felissza a tejet és megpuhul a rizs. Ha kész keverjük bele a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát és a vaníliaeszenciát és hagyjuk lefedve kihűlni. Egy 25x35 cm tepsit vajazzunk ki és szórjuk meg őrölt zabpehellyel vagy zsemlemorzsával. A kihűlt rizst kavarjuk meg adjuk hozzá a tojássárgákkal kihabosított vajat, majd a felvert tojás fehérjét. A legvégén óvatosan a lisztet. Öntsük a tepsibe a masszát, süssük 200°C-on, 40-45 percig.

Eper öntet:
Epret főzzük fel, ha fagyasztott, akkor enged egy kis vizet, ha friss akkor adjuk hozzá nagyon keveset. Miután megpuhult adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat. Kicsi vízzel keverjük ki csomómentesre a pudingport és forrás közben adjuk hozzá. Közepesen sűrű öntet kell kapjunk. Lehet turmixolni is előtte és utána ismét felforralni, majd ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport. Én jobban szeretem, ha egész eprek is vannak benne, így most nem turmixoltam le.


2 megjegyzés:

  1. Jaj, hogy én ezt mennyire imádom! Évek óta nem készítettem, pedig a család összes tagja szereti... :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...