Koskacukor: Nutellás hokkaido kifli

2014. február 3., hétfő

Nutellás hokkaido kifli

Péksütemény.... bármikor.... Régen nem nagyon szerettem, mert a bolti sokszor száraz, kispórolják a kakaós csigából a kakaót, a lekváros buktából a lekvárt, a túrósból pedig a túrót és így tovább. Amióta magunknak sütök mindent, azóta szívesebben eszek bármilyen péksütit, kiflit, kenyeret és a szendvicseket kezdtem hanyagolni. Na jó a házi kolbásznál jobb nincs, de arra is rá lehet unni. Egyébként sok ötletem van, de azok nem férnek bele a 10-15 perces reggelikbe.
Számomra a reggeli nagyon fontos, anélkül nem indulhat el a nap. Nem véletlenül van úgy, hogy ez ad energiát és, hogy együnk bőségesen. Ilyenkor bármi jöhet... Édes, csokis, lekváros, kolbászos, sajtos, sós.... Tehát mindegy...
A recept erről a blogról származik, ahol sok más fantasztikus dolog is megtalálható.





Nuttellás hokkaido kifli:
Hozzávalók (8db):
Tangzhong besamelhez:
1/3 csésze liszt
1/2 csésze víz
1/2 csésze tej
(ennek a mennyiségnek a felére lesz majd szükség)

Tésztához:
2,1/2 csésze liszt
3 ek. cukor
1 tk. só
2 ek. tejpor
2 tk. instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
1/2 csésze tej (kicsit több, ha szükséges még)
1/8 csésze tejszín
1/3 csésze tangzhong (fent leírt mennyiségből elkészített fele)
25 g vaj
1/2 csésze Nutella (vagy házi mogyorókrém)

Elkészítés:
2-3 órával hamarabb el kell készíteni először a tangzhong "besamelt". Pontosan nem ez a neve, de a végeredmény olyan lesz. Mérjük ki egy pohárba a tejet és a vizet, egy lábasba a lisztet. Először annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy csomómentesre ki tudjuk keverni, azután mehet hozzá a többi. Főzzük addig, amíg nem kezd el sűrűsödni, majd vegyük le és jó keverjük ki. Várjuk meg míg teljesen kihűl és pihentessük minimum 2 órát. A maradékot hűtőbe lehet tenni egy-két napra és fel lehet használni más péksütikhez.
A tészta hozzávalóit mérjük ki egy tálba a vaj és a nutella kivételével, adjuk hozzá a tangzhong felét és kezdjük el dagasztani a tésztát. A vége felé adjuk hozzá az olvasztott vajat és dagasszuk bele. Hagyjuk pihenni 45 percet. Ezután gyúrjuk át, készítsünk 8 gombócot és ismét pihentessük 45 percig. Nyújtsuk ki oválisra és kenjük meg nutellával mindenhol a tésztát, majd tekerjük fel.  Sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk őket, vagy lehet úgyis, hogy kenyérformába picit távolabbra egymástól, mert még kelni fog. Én jobban szeretem, hogy külön-külön sülnek. Pihentetjük 20-30 percig, sütés előtt lekenjük tejjel és előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt megsütjük. Vagy mennek a hűtőbe és másnap hideg sütőbe 25 perc alatt megsülnek, így reggelire is el lehet készíteni.


4 megjegyzés:

  1. Óooo, ugyanilyen szalvétám van! :)

    VálaszTörlés
  2. Felvettem a megsütni való listára! :) (Küldjek neked finn szalvétát?)

    VálaszTörlés
  3. Helyes! :) Nagyon finom, jó csokis! Aranyos vagy, még nem vagyok mániákus szalvéta gyűjtő. Nővéremet nehezen érném utol. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...