Koskacukor: Pestos-túrós csavart parmezánnal

2014. február 6., csütörtök

Pestos-túrós csavart parmezánnal

Pár héttel ezelőtt kiválasztottam Gabi-Sünis kanál blogjáról túrós-pepperónis kenyerét, amit olívabogyóval készítettem el hasonlóképpen. Hát mit ne mondjak, gyorsan elfogyott. Nagyon ízlett, párom azért kihagyta volna belőle az olívabogyókat, mert nem rajong értük, de egy szót sem szólt érte. Most viszont szerettem volna a kedvébe járni és pesto-val készítettem el, illetve a tetejét megszórtam parmezánnal, így még ropogósabb lett a héja. Ismét jól sikerült, úgyhogy tényleg fantasztikus alaprecept, amit kedvünk szerint variálhatunk és szerintem soha nem lehet megunni.





Pestos-túrós csavart parmezánnal
Hozzávalók:
30 dkg tk. tönköly búzaliszt
7,5 dkg BL80 kenyér liszt
10 dkg tehéntúró
1 tk. bazsalikom
1 tk. só
1 ek. extra szűz olívaolaj
2,8 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
kb. 2 dl langyos víz

2 nagy ek. pesto
kevés parmezán

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit mérjük ki egy tálba és dagasszunk belőle egy jó kis rugalmas tésztát. Pihentessük szobahőmérsékleten 1 óra hosszát. Ezután gyúrjuk át, formázzunk két cipót és pihentessük 10-15 percig. Nyújtsunk belőle egy közepes nagyságú téglalapot. (Nem kell túl vékonyra kinyújtani.) Kenjük meg egy evőkanál pesto-val és tekerjük fel a szélesebbik oldalánál fogva, majd sodorjuk meg egy kicsit, hogy kb. 40 cm hosszú rudat kapjunk. Ugyanígy járjunk el a másik cipóval is. Fogjuk meg a két rúd végét, nyomjuk össze, majd csavarjuk egymásköré és a másik végét is nyomjuk össze és hajtsuk a tészta alá.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektessük és pihentessük 20-30 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Szórjuk meg reszelt parmezánnal és toljuk a sütőbe, süssük ezen a hőmérsékleten 10 percig, majd vegyük le 180°C-ra és további 20 percig aranybarnára.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.



3 megjegyzés:

  1. Játékra hívlak. Ha van kedved, nézz be hozzám :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz ez a pestos variáció is! Ügyi vagy nagyon, és a képek igazán hívogatóak. ...és köszönöm hogy megemlítettél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, a képek olyan amilyen, mert még mindig nincs elég fény reggel. És igen gyorsan elfogyott ez a kenyér is. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...