Koskacukor: Joghurtos-vajas kifli

2014. április 11., péntek

Joghurtos-vajas kifli

Ismét kedvet kaptam a kifli sütéshez, de most ezúttal kipróbáltam a letekerős változatot joghurtos tésztával. Egyszerűen abbahagyhatatlan. Gyönyörűen le lehetett tekerni, foszlós, az illata mennyei volt, a csücske meg ropogós... Szívesebben eszem reggelre egy kiflit, zsemlét vagy bármilyen péksütit, mint kenyeret csak kicsit azért mégis macerásabb, így nem süthetek mindig ilyen finomakat. Sosem tudnának elszakítani a kelt tésztákról és nem is mondanék le róluk.









Joghurtos-vajas kifli
Hozzávalók (8db-hoz):
300 g tk. tönköly búzaliszt
150 g BL55 fehér liszt
50 g olvasztott vaj
50 g joghurt
kb. 2 dl langos tej
25 g élesztő
1 tk. cukor
2 kk. só

+ vaj a kenéshez

Elkészítés:
A tej feléhez morzsoljuk az élesztőt és keverjük el egy teáskanál cukorral. Hagyjuk 15 percig pihenni.
Mérjük ki a liszteket egy tálba, tegyük hozzá a joghurtot, a sót, mellé a felfuttatott élesztőt és a vajat. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet, nehogy lágy legyen.
Kelesztő tálba pihentessük 30 percig, majd gyúrjuk át finoman és ismét 30 percre tegyük vissza. Vágjuk 8 egyenlő részre, formázzunk belőle golyókat és takarjuk le egy konyha ruhával 10-15 percre. Ez idő alatt kel annyit ismét, hogy jól formázható legyen.
Olvasszunk fel egy kis kocka vajat, ezzel fogjuk kenegetni.
Nyújtsuk ovális alakúra. A felőlünk eső részét húzzuk szét oldal irányba, ecsettel kenjük meg a tésztát vékonyan vajjal, majd tekerjük fel. Miközben sodorjuk a felső részét fogjuk meg és húzzuk kifele, így sokkal több réteg lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk, majd letakarva kelesszük duplájára. Kb. 20 perc.
Kenjük meg a kiflik tetejét a maradék vajjal, majd tegyük előmelegített 200°C-os sütőbe 15-20 percre.








1 megjegyzés:

  1. Szívesebben enném kenyér helyett én is!!! A joghurttól jó foszlós lesz minden kelt tészta :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...