Koskacukor: Fordított almás-túrós kocka

2014. szeptember 9., kedd

Fordított almás-túrós kocka

Ezt a süteményt anyukám készítette el többször is, amikor kicsi voltam és a kedvenceim között volt a lúdlábbal és a zserbóval együtt. Hétvégére kigondoltam, hogy valamilyen almásat kellene sütni, de mivel annyi variáció létezik, ezért nem tudtam eldönteni melyiket is süssem. Ekkor jutott eszembe anyu sütije. Egyből meg is kérdeztem, hogy szokta sütni, gyorsan megjegyeztem, bevásároltam a piacon és már sütöttem is. Ő egy kicsit vékonyabbra szokta (kicsit nagyobb tepsit is lehet választani, úgy több jön ki belőle, de egy kicsit vékonyabb lesz és több almára van szükség) és nem ilyen magas, mint az enyém, de sikerült ugyanolyan ízűre sütnöm. Éljen a gyerekkor!









Fordított almás-túrós kocka
Hozzávalók (20x20cm-es tepsihez):
Almás réteghez:
2 savanykás alma
1,5 evőkanál nyírfacukor
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál citromlé
kevés vaj

Piskótához:
3 tojás
6 dkg nyírfacukor
7,5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 kávéskanál sütőpor

Túrós réteghez:
50 dkg házi túró
3 evőkanál citromlé
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
1 tojás
2 evőkanál porcukor (nyírfacukorból)

Tetejére:
2 dl habtejszín (30%-os)
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor (nyírfacukorból)

Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és beleljük ki a tepsi alját sütőpapírral, amit kicsit kenjünk meg vajjal.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, majd szeljük fel. Fektessük le szorosan egymás mellé a tepsire, locsoljuk meg citromlével, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. (Ízlés szerint lehet több is.) Tegyük a sütőbe annyi időre, amíg a piskóta tésztáját elkészítjük.
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukor 1/3-ával keverjük habosra, a fehérjét a maradék cukorral verjük fel, majd keverjük össze a kettőt óvatosan. Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet és óvatosan forgassuk bele.
Vegyük ki az almát a sütőből, öntsük bele a piskótát és egyenletesen kenjük el.
Helyezzük vissza és süssük kb. 15-17 percig. Figyeljünk rá, mert gyorsan kész van, amikor már aranybarna a teteje, végezzünk el egy tűpróbát.
A túrós réteg hozzávalóit keverjük ki.
Amikor megsült a piskóta, tegyünk egy tálcát a tepsire és fordítsuk meg. Távolítsuk el a sütőpapírt óvatosan, hogy az almák a helyén maradjanak, majd helyezzük vissza a tepsibe úgy, hogy az almák már felfele nézzenek. Kenjük rá a túrós réteget és mehet vissza a sütőbe 15 percre. Érdemes gázsütőnél egyel feljebb tenni, hogy az alja nehogy megégjen.
Miután kész, várjuk meg míg kihűl.
A habtejszínt verjük fel, majd a vége felé a habfixálóval elkevert porcukrot kanalanként adjuk hozzá. Ezzel tetőzzük a süteményünket.
(Természetesen nyírfacukor helyett lehet rendes cukrot használni, ami ízlés szerint lehet több is, és teljes kiőrlésű liszt helyett fehér lisztet.)




2 megjegyzés:

  1. Ú, ez nagyon fincsi lehe! Anyukád büszke lehet rád, hogy most már te is el tudod készíteni. Mondjuk ez nem meglepő, mert eleve van érzéked a sütés-főzéshez. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy! Köszönöm szépen és tényleg büszke rám, hogy mennyi mindent elkészítek itthon. Régen én tanultam tőle, most meg már én mutatok neki újdonságokat! De vannak örök sütik, amiket ráhagyok, mert az övé mindig finomabb lesz nekem. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...