Koskacukor: Burgonyás-rozmaringos kenyér

2014. szeptember 30., kedd

Burgonyás-rozmaringos kenyér

Mint már tudjátok, imádok kenyeret sütni és ezzel is úgy vagyok, mint az ebéddel. Ritkán készül kétszer ugyanaz. Viszont most ebből tényleg kétszer kellett sütnöm, ugyanis az első alkalommal olyan gyorsan elfogyott, hogy egy kép kocka sem készült. De nem csak ezért sütöttem újra, hanem mert annyira finom lett, hogy nem teltünk be az előzővel. Zamatos, lyukacsos, nem száraz és sokáig puha kenyérkéről van szó, aminek az illata csodás a rozmaringtól és a burgonyától.







Rozmaringos-burgonyás tönköly kenyér 
Hozzávalók:
180 g aktív kovászhoz:
60 g kovász (hűtőből)
60 g víz
60 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

12-15 órát pihentessük szobahőmérsékleten.

Továbbá
150 g főtt, törtburgonya
150 g házi aludttej
100 g BL80 liszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
7 g só
1 teáskanál szárított rozmaring
5 g élesztő
kb. 1 dl víz (burgonya és liszt függő, kanalanként adjuk hozzá)

Elkészítés:
Mérjük ki egy tálba a liszteket, adjuk hozzá a tört burgonyát, az aludttejet, az aktív kovászt, a sót, a rozmaringot, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük össze alacsony (1) fordulatszámon 2-3 percig, majd pótoljuk közbe annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. További 4 percig dagasszuk eggyel magasabb (2) fordulatszámon. Kicsit lágy, de rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesztőtálba téve pihentessük 2 órahosszát úgy, hogy közben félóránként hajtogatjuk. Nem kell kivenni a tálból, csupán egyik oldalán kicsit meghúzzuk és áthajtjuk fentről lefele, majd lentről felfelé és ugyanígy balról jobbra, majd jobbról balra. Enyhén lisztezzük közben a kezünket és a tésztát, mert picit ragadós. Az utolsó hajtogatás után tegyük lisztezett felületre a tésztát és fentről hajtsuk lefele úgy, hogy a két hüvelyk ujjunkkal nyomjuk a tésztát befele. Közben a két oldaláról is hajtunk befele, hogy ne legyen annyira hosszú, hanem inkább ducibb a kenyerünk. Miután felhajtottuk, megformáztuk a kenyerünket, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és duplájára kelesszük. Mielőtt sütőbe tennénk egy S alakot vágunk pengével a tetején és lespricceljük vízzel.
Előmelegített 220°C-os, gőzös sütőbe tesszük, 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 190°C-ra és további 25-30 percig sütjük tovább. Ellenőrizzük közben, mert sütőktől függően eltérhet ez az idő.
Miután kijött a sütőből ismét egy kevés vízzel le spricceljük és rácsra téve hagyjuk kihűlni.




2 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit Brigi!!!Igazi profit kenyersuto lettel :) mennyei lehet,szinte erzem az illatat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy! :) A profizmustól messze állok, de imádok kenyeret sütni, és az illatukat is! :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...