Koskacukor: Karfiol pizza, medvehagymás-spenótos pestoval, erdei sonkával és feta sajttal

2015. április 8., szerda

Karfiol pizza, medvehagymás-spenótos pestoval, erdei sonkával és feta sajttal

Bevallom nem most készült ez a pizza, még húsvét előttről maradt a recept. Korábban, amikor gluténmentes receptek után kutattam, akkor fedeztem fel, hogy tészta nélkül is lehet pizzát alkotni. Karfiollal olyan nagy barátságban nem vagyok, de ha nem natúr kell enni simán csak párolva, akkor szóba jöhet. Gondoltam kipróbálom, nagy veszíteni valóm nincs.
Hát jól tettem! Alig érezni a karfiol ízét, ugyanúgy lehet szeletelni és még egészségesnek is mondható. Nem beszélve arról, hogy kevesebb, mint fele kalóriát tartalmaz, mintha tésztával készítenénk.
Azért, aki nem szereti a karfiolt, először kicsibe próbálkozzon. :)
Ezt az adagot magamnak készítettem, de egy kisebb is bőven elég lett volna, de ekkora volt a karfiol. Szerintem egy 50 dkg-os egy 26 cm-es pizzához elég. De mondjuk azzal is számoljunk, hogy mit teszünk rá, illetve ki milyen nagyétkű.







Karfiol pizza
Medvehagymás-spenótos pestoval, erdei sonkával és feta sajttal
Hozzávalók a pizza alaphoz (32 cm):
80 dkg karfiol
2 tojás
1 kávéskanál só
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
1/4 bögre reszelt parmezán
1/4 bögre mozzarella (vagy más típusú sajt)

Medvehagymás-spenótos pestohoz:
10 dkg bébispenót
15 szál medvehagyma
kb. 50 ml extra szűz olívaolaj
2 evőkanál parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál dió
1 evőkanál mandula
só, bors

Továbbá:
10 dkg reszelt ementali sajt
5 dkg erdei sonka
7 dkg feta sajt
koktél paradicsom

Elkészítés:
A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira úgy, hogy a vastag száras részét vágjuk le. Késes aprítógépbe téve turmixoljuk olyan apróra, amíg rizses állagú nem lesz. Tegyük egy tányérba, fedjük le fóliával és helyezzük a mikróba 800W-on 3-4 percig pároljuk.
Miután megpárolódott a legjobb, ha egy gézbe helyezzük, majd így jól kicsavarjuk a felesleges nedvességet a karfiolból. Keverjük ki tojással, fűszerekkel és a reszelt sajtokkal, majd egy sütőpapírral bélelt tepsin próbáljuk kör alakúra ellapítani. Figyeljünk arra, hogy egyenletes legyen és szép vékony.
Helyezzük előmelegített 200°C-os sütőbe 10 percre.
Addig készítsük el a pestot. Nagyon egyszerű, mert mindent turmixgépbe kell tenni és szép krémesre turmixolni. Amennyiben szükséges tegyünk hozzá még olívaolajat, ne legyen túl száraz.
A kész pizza alapot vegyük ki a sütőből, kenjük meg pestoval, helyezzük rá a sonkát, a paradicsomot és a felkockázott fetasajtot. Szórjuk meg ementali sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...