Koskacukor: Almás, joghurtos pite

2017. október 31., kedd

Almás, joghurtos pite

Ősszel jöhetnek az almás és tökös sütemények. Legalábbis nálam ilyenkor megunhatatlan. Számtalan változatban elkészíthető és ezt az elkövetkezendő hetekben be is bizonyítom. Kezdem most egy egyszerű pitével, ami tényleg gyorsan elkészíthető.









Almás, joghurtos pite
Hozzávalók (22 cm átmérőjű pite formához):
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
9 dkg hideg vaj
1 evőkanál görög joghurt
5 dkg nyírfaporcukor

a töltelékhez:
4 dl görögjoghurt
1 tojás
2 tojás sárgája
3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vanília kivonat
50 dkg reszelt alma
2 evőkanál fahéjas cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és a nyírfaporcukrot, majd gyors mozdulatokkal vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk. Fóliába csomagolva, 30 percre hűtőbe helyezzük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk és belehelyezzük. Sütőpapírt teszünk a tésztára, majd babbal vagy hasonló nehezékkel kitöltjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe elősütjük 10 perc alatt.
A töltelékhez korábban lereszeljük az almát, elvegyítjük benne a fahéjat, a citrom reszelt héját és fél citrom levét. Legalább egy órát hagyjuk állni. A joghurtot simára keverjük az egy egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzátesszük a nyírfacukrot és a vanília kivonatot. A reszelt almát levétől jól kinyomkodjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. Az egészet az elősütött tésztára kanalazzuk és betesszük az előmelegített 170 fokos sütőbe, 40-45 perc alatt készre sütjük.
Formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig hűtőbe helyezzük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...