Szóval süthetünk egy finom almás pitét dióval és mogyoróval ilyen egyszerűen.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.
Almás pite diós-mogyorós habbal
Hozzávalók 25 x 35 cm-es tortaformához
a tésztához:
11 dkg fehér tönkölyliszt
11 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12 dkg kockára vágott hideg vaj
5 dkg nyírfacukor
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
az almás réteghez:
1,5 kg enyhén savanykás alma
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál kukoricakeményítő
a tetejére:
4 tojásfehérje
5 dkg darált dió
5 dkg darált mogyoró
10 dkg nyírfacukor
Elkészítés:
A kétféle liszthez adjuk a vajat, a nyírfacukrot, a tojássárgáját és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal. Szintén 30 percre félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az almát a levétől kinyomkodjuk, és másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a keményítőt, a citrom levét és héját, valamint a vaníliát. Összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk. A tojásfehérjét felverjük, a vége felé beletesszük a nyírfacukrot, majd kemény habbá verjük. A diót és a mogyorót óvatosan beleforgatjuk, és egyenletesen elosztva az almás réteg tetejére kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kockára szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése