Koskacukor: Almás pite diós-mogyorós habbal

2017. október 9., hétfő

Almás pite diós-mogyorós habbal

Alma, alma, alma... ilyenkor nálam minden nap jöhet valamilyen almás finomság. A sima almás pite a kedvencem, de azért néha variálni kell. Egyébként Emma is nagyon szereti a párolt, almát és körtét, egy kis sütőtökkel keverve. Kedvenc tízóraija most. Na jó, ... mi nem kedvenc nála. Tényleg egy minta baba. Tegnap előtt volt 9 hónapos!!! Istenem, ennyire elszaladt az idő... ráadásul tegnap előtt jött ki a harmadik fogacskája, ma pedig mellette a negyedik. Pont így voltunk két hónappal ezelőtt az első kettővel és az sem vettük észre, mert olyan jól viselte. Ma először evett meg egy szelet joghurtos kenyeret (amit persze én sütöttem) és olyan jó ízűen, hogy azon gondolkodtam, lassan már pont azt fogja enni, mint mi. Na jó, a témától már eltértem teljesen, de ezt meg kellett osztanom. :)
Szóval süthetünk egy finom almás pitét dióval és mogyoróval ilyen egyszerűen.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.









Almás pite diós-mogyorós habbal
Hozzávalók 25 x 35 cm-es tortaformához
a tésztához:
11 dkg fehér tönkölyliszt
11 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12 dkg kockára vágott hideg vaj
5 dkg nyírfacukor
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

az almás réteghez:
1,5 kg enyhén savanykás alma
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál kukoricakeményítő

a tetejére:
4 tojásfehérje
5 dkg darált dió
5 dkg darált mogyoró
10 dkg nyírfacukor

Elkészítés:
A kétféle liszthez adjuk a vajat, a nyírfacukrot, a tojássárgáját és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal. Szintén 30 percre félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az almát a levétől kinyomkodjuk, és másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a keményítőt, a citrom levét és héját, valamint a vaníliát. Összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk. A tojásfehérjét felverjük, a vége felé beletesszük a nyírfacukrot, majd kemény habbá verjük. A diót és a mogyorót óvatosan beleforgatjuk, és egyenletesen elosztva az almás réteg tetejére kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kockára szeleteljük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...