Kakukkfüves, fokhagymás karaj édesburgonyával sütve
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg egész csont nélküli karaj
2 fej fokhagyma
1 kg édesburgonya
2 lilahagyma
1 dl száraz vörösbor
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
frissen őrölt bors
só
3 evőkanál olívaolaj
az áfonya szószhoz
1 üveg áfonyalekvár
5 dkg vaj
1 púpos evőkanál liszt
5 dl húsalaplé
1 evőkanál cukor
frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
csipet só
Elkészítés:
A karajba egy éles, hegyes kés segítségével több mély lyukat fúrunk, amibe beledugdossuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Bedörzsöljük sóval, megszórjuk borssal és kakukkfűvel. Az édesburgonyát meghámozzuk, a lilahagymát megpucoljuk és kisebb kockára daraboljuk, majd egy mélyebb jénaiba helyezzük. Rátesszük a karajt, aláöntjük a bort és meglocsoljuk olívaolajjal. Alufóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és puhára pároljuk kb. 1,5 óra alatt.
Az áfonyaszószhoz a vajat felolvasztjuk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük húsalaplével, hozzáadjuk az áfonyalekvárt és sűrűre főzzük. Cukorral, borssal, szerecsendióval és egy kevéske sóval ízesítjük.
A párolt karajt, kivesszük az édesburgonya mellől, alufóliával lefedjük és így pihentetjük negyed órát, majd felszeleteljük. Hagymás édesburgonyával és áfonyaszósszal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése