Koskacukor: Rakott karfiol és alföldi sertés szelet

2013. augusztus 27., kedd

Rakott karfiol és alföldi sertés szelet

Ismét két fő ételt kellett készítenem, nehogy a kedves párom éhen haljon. :) A karfiol csak egy bokor, mint a brokkoli. Nem érti, hogyan is szerethetem. Imádom az összes zöldség félét, ezért muszáj néha olyat főzni, amit én szeretek, ilyenkor kedvezek neki valami újjal. Az alföldi sertés szeletet a 100 legjobb szakácskönyv sorozatból van, jó választás volt. Megkóstoltam és ízletes nagyon.

Rakott karfiol 
1 közepes fej karfiol
40 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
só, bors
kakukkfű, majoránna
2 dl tejföl
1 közepes tojás
szerecsendió
reszelt sajt

Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, minél kisebbre. Pároljuk közepesen puhára.
A hagymát vágjuk apróra, olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darált húst. Fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Egy közepes jénai aljára fektessük a karfiol felét. A kész darált húst szedjük rá, majd jöhet a karfiol másik fele.
A tejfölt keverjük ki a tojással, reszeljünk hozzá egy kis szerecsendiót és csurgassuk a karfiol rózsák tetejére. Reszeljünk rá egy kis sajtot.
Előmelegített sütőbe 200°C-on süssük addig, amíg a sajt nem pirul a tetejére.



Alföldi sertés szelet
60 dkg karaj (4 nagyobb szelet)
só, bors
liszt
olívaolaj
pirospaprika
2 pár debreceni
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 kis paradicsom
1 paprika
2 ek. tejföl

Elkészítés:
Vegyünk elő egy mélyebb serpenyőt. A karajt sózzuk és borsozzuk, forgassuk meg lisztben, majd pirítsuk meg egy kis olajon. Ezután szedjük ki egy tányérra. Vágjuk kockára a füstölt szalonnát és a hagymát, majd dobjuk a serpenyőbe és pirítsuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, majd helyezzük el rajta a hús szeleteket. Vágjuk karikára a debrecenit, a paradicsomot és a paprikát. Tegyük a tetejére, majd öntsük fel egy kis vízzel, fedő alatt pároljuk puhára. A végén keverjük hozzá a tejföl.




2 megjegyzés:

  1. Ezer éve nem ettem rakott karfiolt, hasonló okok miatt...na, de majd most! :))

    VálaszTörlés
  2. :) Szerintem jellegzetesebb íze van, mint a brokkolinak. A brokkoli krémlevest egy évbe kétszer megeszi a párom. :) Sok pirított baconnel meg mandulával. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...