Koskacukor: Sonkás ravioli sajtszósszal

2013. szeptember 29., vasárnap

Sonkás ravioli sajtszósszal

Ismét tészta gyúrásba kezdtem. Tönkölylisztből készítettem, bár most felfedeztem a bio boltba a durum lisztet legközelebb ezzel fogom keverni, most maradtam a réteslisztnél. Nem lettek a legszebbek, de ezt is még gyakorolnom kell.



Sajtos ravioli sajtszósszal
Hozzávalók (2 fő):
Tésztához:
15 dkg tk. tönköly búzaliszt
5 dkg rétesliszt
1 tojás
pici víz

Töltelékhez:
15 dkg sonka
só, bors
fűszerkeverék: kakukkfű, rozmaring, oregano,bazsalikom 
(nekem van kész és ebből raktam 1 teáskanállal)

Sajtszószhoz:
1 kicsi fej vöröshagyma
1 nagy fej fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 dl tejszín
5 dkg morzsolt márvány sajt
5 dkg edami tömlős sajt
5 dkg reszelt trapista sajt
(pici tej, ha nagyon sűrű lenne)

Elkészítés:
A lisztet mérjük ki, majd tegyük nyújtódeszkára. Közepére üssünk egy tojást és egy villa segítségével keverjük el a liszttel, majd kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításba. Keményebb tésztát kell kapjunk. Hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1-2 órát.
A töltelékhez a sonkát tegyük aprító gépbe és aprítsuk pépesre, majd fűszerezzük.
Tésztakészítő gép segítségével nyújtsuk egész vékonyra a tésztát. Először vastagabbra, hajtsuk össze, ezt ismételjük meg legalább 7-8-szor, majd mehetünk két fokkal feljebb, és a 6-os legyen a legutolsó.
Egy hosszú tészta csíkot fogunk kapni. Helyezzük el rajta a sonkagolyókat és a következő tésztát tegyük a tetejére. Nyomjuk úgy rá, hogy a tölteléknél kezdjük, így kinyomjuk a levegőt belőle. Majd derelye vágóval vágjuk körbe. Hagyjuk konyharuhán fél napot vagy egy éjszakát, így kiszáradnak. Persze lehet egyből főzni is, de én előző este készítettem el.
A szószhoz a vöröshagymát vágjuk apróra, majd az olívaolajon kezdjük el pirítani. Törjük hozzá a fokhagymát, pirítsuk még egy kicsit, de figyeljünk ne égjen le, majd adjuk hozzá a tejszínt. Amikor felforrt mehetnek bele a sajtok és főzzük addig, amíg el nem olvadnak, ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis tejet vagy tejszínt.



3 megjegyzés:

  1. Szia!
    A sonka sima gépsonka? A tészta szélét nem kell tojással átkenni hogy összeragadjon? Előre is köszönöm!
    Üdv. ' Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Házi sonkával készült, de lehet simán azzal is. Nem kentem meg, max. picit bevizezed a tésztát körülötte, hogy biztosan összeragadjon. ;)

      Törlés
    2. Szia! Házi sonkával készült, de lehet simán azzal is. Nem kentem meg, max. picit bevizezed a tésztát körülötte, hogy biztosan összeragadjon. ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...