Koskacukor: Édes-savanyú húsgombócok, mogyorós-hagymás basmati rizzsel

2014. április 1., kedd

Édes-savanyú húsgombócok, mogyorós-hagymás basmati rizzsel

Egyik este, amikor összeírtam, hogy mi lesz a a menü éppen TV paprikát néztem. Mondjuk erre nagy az esély, mivel általában erre a csatornára kapcsolom a tv-t, ha éppen elé ülök. Nem jutott semmi klassz az eszembe, amit gyorsan el is lehetne készíteni szombaton, miután haza érek a munkából. Egyszer csak megjelent Gordon ezzekkel a fantasztikus húsgombócokkal. Elővettem a telefonom és már írtam is a bevásárló listára, hogy miket kell beszereznem hozzá. Az eredeti nevére már nem emlékszem illetve azt sem tudom milyen rizst főzött mellé, de úgy gondoltam, mivel nem vagyok hagyományos rizs párti, hogy kipróbálok újakat, ami mondjuk kifejezetten az ilyen ételek mellé illik.
Basmati rizst még soha nem ettem, úgyhogy fogalmam sem volt, hogyan fog viselkedni főzés közben. Kicsit utána olvastam, hogy érdemes beáztatni vagy többször megmosni, így nem áll majd össze főzés után. Arra viszont nem gondoltam, hogy nagyon gyorsan megfő. Pontosabban hozzá szoktam, hogy a barna rizs legalább 40 perc, ez pedig kevesebb, mint 20 perc alatt kész is volt. Az illata..., mintha nem is rizst főztem volna. Nagyon kellemes, kicsit fűszeres. Fontos tudni róla, hogy nagyon egészséges. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, a glikémiás indexe alacsony, így kevésbé emeli meg a vércukor szintet, segíti az anyagcserét, rengeteg B vitamint és vasat tartalmaz. Rost tartalma magas és ami még nagyon fontos, hogy gluténmentes. Van fehér és barna változata, ami még egészségesebb, de ilyennel nem találkoztam az áruházba. Tehát csak ajánlani tudom mindenkinek, mert egészséges és diéta kiegészítője is lehet.








Édes-savanyú húsgombócok, mogyorós-hagymás basmati rizzsel
Hozzávalók (2-3 fő):
500 g darált sertéshús
só, bors
1 tk. fűszerpaprika
2 kicsi szárított chili paprika
1 kk. őrölt kömény
1 tk. majoránna
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1/2 sárga kaliforniai paprika
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 doboz darabolt ananász konzerv
1 ananász konzerv leve
1 dl ketchup
1 ek. méz
2 ek. balzsam ecet

150 g basmati rizs
1 marék sótlan mogyoró
2 szál újhagyma

Elkészítés:
Először a rizst mossuk meg jól legalább háromszor, majd tegyük fel háromszor annyi vízbe főni. Nem kell sózni, mert nagyon finom illata és íze van, de ha valaki szeretné, akkor nyugodtan megteheti.
Ha bolti darált húst veszünk érdemes otthon még egyszer átdarálni, mert így sokkal kisebb gombócokat lehet alkotni, és jobban tapadnak egymáshoz, nem esik könnyen szét.
A húst ízesítsük sóval, borssal, fűszerpaprikával, chilivel, köménnyel és majoránnával. Törjünk hozzá két gerezd fokhagymát és jól keverjük el. Alkossunk kisebb gombócokat.
Egy magas falú  serpenyőben hevítsük fel az olajat és tegyük bele a gombócokat, pirítsuk meg minden oldalát.
A paprikát vágjuk kicsit vastagabb csíkokra, majd keresztbe ketté, hogy ne legyen annyira hosszú.
Adjuk a húshoz a paprikákat, a fél doboz ananász konzervet és a levét. Tegyük hozzá a ketchupot, a mézet és a balzsam ecetet. Picit sózzuk, mert így jobban kiemeli az ízeket.
Magas lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a szaftja.
A mogyorót pirítsuk meg, a hagymát vágjuk karikára. A leszűrt rizzsel keverjük össze.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...