Koskacukor: Mexikói hamburger

2014. május 27., kedd

Mexikói hamburger

Sokunknak a hamburgerről nem Mexikó, hanem Amerika illetve Mexikóról nem a hamburger, hanem a tortilla jut eszünkbe. Viszont most beszereztem egy finom zöld és chilipaprikás cheddar sajtot illetve egy üveg jalapeno paprikát, amit rögtön ki kellett próbálni. Emellett találtam egy új hamburger zsemle receptet itt - nem mintha nem lett volna megelégedve az előzőekkel-, ami mindkettőnknek nagyon ízlett és legközelebb is ezt fogom választani. A lágyabb tésztája miatt egyáltalán nem tömör, kicsit elterül kelés közben, ami azért jó, mert laposabb, de nagyobb zsemlét kapunk. Nem a zsemle ízére emlékeztet minket, egy kicsit édes és sokáig puha marad.
Nem zöldségekkel tömtem meg, hanem paradicsom salsát készítettem.









Hamburger zsemle
Hozzávalók (8db):
2 bögre tk. tönköly búza liszt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/3 bögre BL80 fehér liszt
1 nagy tojás
3 ek. meleg tej
3/4 bögre meleg víz
2,5 ek. cukor
1 csomag (7g) instant élesztő
1,5 tk. só
2,5-3 ek. vaj

Tetejére:
1 tojás felverve
szezámmag

Elkészítés:
Nagyon egyszerű az elkészítése. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba és jól dolgozzuk össze. A legjobb dagasztógéppel csinálni, mert egy kicsit lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk. Amikor már összegyúrta, adjuk hozzá kanalanként a vajat és dolgoztassuk 8-10 percig. Kivajazott kelesztőtálba hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk el 8 egyenlő részre, gyúrjuk át egy picit, majd vegyük a markunkba és formázzunk belőle zsemlét. Alulról felfele a gombóc közepe irányába húzzuk a tésztát, körbe-körbe, így kialakítva a zsemle formát, majd a munka lapra téve a markunk segítségével alakítsunk még rajta, ha szükséges úgy, hogy nem nyomjuk rá csak gömbölyítjük körbe-körbe. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, ezután vágjuk ketté.

Csípős húspogácsa
Hozzávalók (8db):
500 g darált sertéshús
2 g. fokhagyma
üveges jalapeno paprika
jalapeno hot sauce (Heinz)
só, bors
fűszerpaprika
1 ek. mustár
2 ek. olívaolaj

Tetejére:
zöld és chilipaprikás cheddar sajt (de jó a sima is)

Elkészítés: 
A darált húst ízlés szerint fűszerezzük illetve a csípősségét állítsuk be, mert nem mindenki szereti, ha túlzásba visszük. Törjük hozzá a fokhagymát, majd jól dolgozzuk össze. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle gombócokat, majd lapítsuk le és alakítsuk pogácsa alakúra. Kevés olajon süssük meg mind a két oldalát. Reszeljünk a tetejére cheddar sajtot és előmelegített sütőbe süssük addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.



Paradicsom salsa
Hozzávalók:
3 paradicsom
1/2 kaliforniai paprika
1 kicsi lilahagyma
1 marék bazsalikom
2 ek. balzsamecet
1 ek. extra szűz olívaolaj
só, bors

Elkészítés:
A paradicsomot, a paprikát és a hagymát a lehető legapróbbra kockázzuk fel. A bazsalikomot daraboljuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat és balzsamecetet.

Összeállítás:
A hamburger zsemléket vágjuk ketté. Az aljára tegyünk 1-2 kanál salsát, helyezzük el rajta a húspogácsát és tegyük rá a tetejét. Nem túl nagyok lesznek, ezért nincs is szükség ennél több zöldségre vagy bármilyen hozzávalóra.












2 megjegyzés:

  1. Hú, ez igen! A hambi és a fotók is szuper jók lettek! Most azonnal be tudnék vágni 2 hamburgert. :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...