Koskacukor: Mézes-diós zsemle

2014. május 15., csütörtök

Mézes-diós zsemle

Munka után azon törtem a fejem hazafelé, hogy milyen kenyeret süssek. De hát se öreg tészta, se ötlet, így nehéz lesz bármit is összehozni. Azután eszembe jutott, hogy annyi lekvár van a hűtőbe, van még camembert és ehhez a legjobban a dió illik. Nah, de süssek diós kenyeret?.... ÁÁÁÁ..... amióta hozzá szoktam az öreg tésztás kenyérhez, azóta a sima már nem is olyan igazi... Lehet, hogy csak bebeszélem magamnak. És ekkor ötlött fel bennem az a gondolod, hogy párosítom egy kis mézzel, kerekre formázom és gyorsan kész is lesz. Így is volt. Nem volt vele túl sok dolgom és másnap reggel a vártnál sokkal finomabb volt. A zsemlék egyszerűen olyan puhák voltak, hogy alig bírtam abbahagyni. :) Mostanában este 10 körül sülnek ki a kenyerek, péksütik, zsemlék, kiflik és másnapra rácsra téve hagyom kihűlni. Ugyanolyan finom puha, ropogós marad minden, mint hogyha akkor sült volna, de legalább nem forró és nem kell reggel vele kínlódni. Légmentesre zárt zacskóba téve másnap is tökéletes.









Mézes-diós zsemle
Hozzávalók (6db):
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL55 fehér liszt
70 aprított pirított dió
1 ek. méz
20 g olvasztott vaj
1 kk. só
1 tk. cukor
20 g friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 tojás

Elkészítés:
Morzsoljuk a langyos tejbe az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük el és hagyjuk felfutni kb. 15 percig.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a sót, a diót illetve a felvert tojást, csak annyit hagyjunk belőle, amennyivel megkenjük a tetejét. A vajat olvasszuk fel a mézzel együtt. Kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy fokozatosan belegyúrjuk a mézes vajat. A legjobb géppel csinálni. Hagyjuk, hogy 4-5 percig dagassza, majd kanalazzuk hozzá. 10-12 perc után tegyük lisztezett kelesztő tálba és pihentessük szobahőmérsékleten 20 percig. Ezután gyúrjuk át finoman és ismét 20 percig hagyjuk kelni. Ezután vegyük ki a tálba, vágjuk 6 egyforma részre, majd egyesével gyúrjuk át, formáljunk belőle zsemléket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Amikor duplájára keltek a zsemlék kenjük meg a maradék felvert tojással és süssük 18-20 percig. Nézzünk rá, mert gyorsan pirul a teteje. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Házi meggylekvárral és camembert sajttal tálaltam. Isteni párosítás!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...