Koskacukor: Nutellával töltött kelt muffin

2014. május 13., kedd

Nutellával töltött kelt muffin

Nem vagyok nagy nutella barát, de néha-néha bele kerül a palacsintába vagy éppen valamilyen péksütibe vagy a párom magába csupán csak egy kanállal eszik belőle. :) Legalábbis ezt mondta nekem, amikor közöltem vele, hogy mit sütök reggelre és ijedten rám nézett, hogy ajjaj nem sok van már az üvegbe.... Szerencsém volt, mert pont eltudtam osztani nyolc kis gombócba. Másnap anyunál ugyanezt elkészítettem csak házi szilvalekvárral. Tegnap felhívott, hogy még másnap is isteni puha volt és mutassam már meg, hogyan is készítettem, mert ő is megsütné.
Így dupla sikere lett!









Nutellával töltött kelt muffin
Hozzávalók (8db):
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL55 fehér liszt
1 ek. cukor
1 kk. só
20 g élesztő
1 dl langyos tej
1 tk. cukor
1 tojás
25 g olvasztott vaj

8 tk. nutella

Tetejére:
tojás

Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, majd az egy teáskanál cukorral keverjük el. 15 percig hagyjuk pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a felvert tojásból annyit, hogy maradjon egy kevés a tetejére, majd a felfuttatott élesztőt. Állítsuk össze a tésztát, majd a vajat apránként dolgozzuk bele. Ha géppel dagasztjuk, akkor a vége felé kanalazzuk hozzá. Kicsit keményebb, de rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Vágjuk 8 egyenlő részre, formázzunk golyókat, majd mindegyikbe csináljunk egy mélyedést, mintha egy kis kosárkát formáznánk. Kanalazzuk bele a tölteléket, csípjük össze négy oldalról a tésztát, majd menjünk körbe rajta úgy, hogy alulról mindig odahúzzuk, mint amikor zsemlét formázunk. A végén tegyük a munkafelületre és a markunkba hagyva gurigassuk körbe, így kialakítva a gömbölyű formát.
A muffin tepsit kenjük ki vajjal vagy olajjal. Helyezzük el benne a nutellával töltött golyókat, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni. Kenjük meg a tetejét a maradék tojással.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig. Miután kivettük várjunk vele 3-4 percet, amíg hűl egy kicsit, így könnyebb kivenni anélkül, hogy összetörnénk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...