Hozzávalók (6db):
300 g tk. tk. tönköly búzaliszt
100 g öreg tészta (50 g víz, 50 g BL80 liszt, 1 g élesztő 24h)
10 g élesztő
kb. 1,5 dl hideg víz
2 kk. só
20 g lenmag
10 g szezámmag
1 ek. extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Először is, ahogy már korábban leírtam készítsük el legalább egy nappal előtte az öreg tésztát, ha van már a hűtőnkbe vagy éppen maradt ki, akkor az is tökéletes. Mérjünk ki 10 dkg-ot, adjuk hozzá a teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet, a sót, az élesztőt, a magokat és a vizet. Állítsuk össze a tésztát, dolgozzunk vele legalább 4-5 percig (legjobb géppel), majd adjuk hozzá az olajat és további 10 percig, hogy jó levegős legyen. Kelesszük duplájára, majd osszuk el 6 egyenlő részre, formázzunk belőle gombócokat és pihentessük egy kicsit. Így sokkal könnyebb lesz kinyújtani. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ovális alakúra, majd a felőlünk lévő részét húzzuk szét és tekerjük fel. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és ismét pihentessük, most 20-25 percig.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Miután megkeltek a kiflik, spricceljük meg jól vízzel és toljuk a sütőbe 18-20 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése