Koskacukor: Medvehagymás cipó

2015. április 25., szombat

Medvehagymás cipó

Még a hétvégén egy kicsit medvehagymázok, amíg lehet, de ahogy láttam most már nem sokáig lesz kapható a zöldségesnél. Legalábbis nálunk. Azon gondolkoztam minap, hogy milyen kenyeret is süssek? Milyet.... milyet.... Naná, hogy medvehagymásat! Kétfélét sütöttem az egyik gluténmentes, a másik pedig teljes kiőrlésű lisztes. Igaz a héten kiderült a vérvételből, hogy nem vagyok gluténérzékeny, de mivel tele van most a kamra polc gluténmentes lisztekkel, így tartom még egy kicsit a diétát. Kipróbálom jövőhéten, ha visszatérek a rendes lisztes dolgokhoz, akkor lesz e valamilyen mellékhatás. Egyébként örülök, hogy kipróbáltam a gluténmentes konyhát, mert megismerkedtem egy jó pár fajta liszttel, amit eddig nem használtam és annak ellenére, ha nem is vagyok lisztérzékeny, nem fogom elhanyagolni ezeket a lisztféléket sem. Különleges süteményeket, palacsintákat, kenyereket lehet belőle sütni, ami nagyon finom. Most már még változatosabban tudom elkészíteni az ételeket. Ráadásul rájöttem, hogy barna rizsliszttel a legjobb ételeket sűríteni. :)
Nah, de jöjjenek most a receptek!








Medvehagymás cipó
Hozzávalók:
300 g BL80 fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
15 g élesztő
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 dl langyos víz
6 g só
1/2 csokor medvehagyma

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk a közepébe az élesztőt, öntsünk hozzá egy kevés vizet, majd keverjük el egy pici liszttel. Hagyjuk pihenni, amíg a medvehagymát feldaraboljuk.
Adjuk hozzá az olívaolajat, a sót és a maradék vizet. Gyúrjunk belőle rugalmas tésztát 7-8 perc alatt. Lisztezett kelesztőtálba téve pihentessük 1 óra hosszát.
Formáljunk belőle cipót, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük duplájára.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk be, spricceljük le alaposan vízzel, majd helyezzük a forró sütőbe. 10 perc után csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra és süssük további 35-40 percig.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.









Medvehagymás cipó (gluténmentes változata)
Hozzávalók:
100 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
100 g Nutri free per Pane gluténmentes lisztkeverék
50 g barna rizsliszt
50 g hajdina liszt
1/4 csokor medvehagyma
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 g só
15 g élesztő
2 dl langyos víz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba. Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el, majd öntsük a lisztekhez. Tegyük hozzá a sót, az olívaolajat illetve a feldarabolt medvehagymát. Keverjük ki, dagasztó géppel dagasszuk 3-4 percig, majd olajjal kikent kelesztő tálba téve hagyjuk 1 órát pihenni.
Formáljunk belőle cipót, takarjuk le és ismét hagyjuk jó fél órát, amíg duplájára kel.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 40-45 percig.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

3 megjegyzés:

  1. A vérvétel jó hír. Aggódtam. Azért a kísérletezést nem bánta meg, gondolom. Most nálam is lehet kísérletezni. Egy játékot indítottam a blogomon, szép nyereménnyel. Várom szeretettel. korsocska.blogspot.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen, aranyos vagy! Viszont sajnos ebben a játékban most nem tudok részt venni. Egyrészt megnéztem a kiírást és a régi receptek között sem találtam olyat, ami megfelelne a feltételeknek illetve mivel költözünk hétvégén és internetem sem tudom mikor lesz legközelebb, így nem tudok semmit ígérni. Ha lesz legközelebb keress meg, akkor már rendben lesz minden körülöttem. :)

      Törlés
  2. Régi recepttel is lehet jönni, csak újra kell megosztani.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...