Koskacukor: Bubble-Top Brioches

2014. május 10., szombat

Bubble-Top Brioches

A muffin formába nem csak muffint lehet ám sütni, hanem sok minden mást is. Akár reggelire valamilyen édes vagy sós tésztából készült keltet, amit csak megkenünk valamilyen lekvárral, vagy fűszervajjal és már lehet is enni. Az ötlet és  a recept innen származik.
Kicsit érdekesnek találta, hogy 3 egész tojás kell bele, de több helyen is megnéztem és ezt a receptet használták, úgyhogy elhittem. Miután kisültek a kérge finom enyhén ropogós lett, belül lyukacsos. Másnapra, ha maradna tegyük egy pár percre mikróba, így igaz elveszíti a ropogósságát viszont nagyon finom foszlós lesz.






Bubble-Top Brioches
Hozzávalók:
1/4 csésze meleg víz (43-46°C)
1/4 csésze meleg tej (43-46°C)
2 tk. instant élesztő
1 csésze tk. tönköly búzaliszt
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
3/4 csésze BL55 fehér liszt
1 kk. só
3 nagy szoba-hőmérsékletű tojás
3 ek. cukor
12 ek. olvasztott vaj

Tetejére:
1 tojás

Elkészítés:
A vizet és a tejet öntsük össze és melegítsük fel. Tegyük bele az instant élesztőt és keverjük meg. Hagyjuk állni kb. 8 percig, amíg fel nem oldódik, időnként megkevergetve.
Tegyük egy keverőtálba a folyadékot, a tetejére a kimért lisztet és a sót, majd dagasztógép segítségével kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már egyneművé vált, adjuk hozzá az egész tojásokat egyesével. Mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor már jól beledolgozta. Ezután mehet hozzá a cukor, majd a vajat kanalanként tegyük hozzá. Itt is figyeljünk oda, hogy mindig bele legyen gyúrva az előző kanál vaj. Kivajazott tálba tegyük és lefedve pihentessük kb. 1,5 órán keresztül. Félóránként gyúrjuk át. Ezután osszuk a tésztát 36 egyenlő részre. Nah, itt már nem kell méricskélni, csináljunk golyókat tetszés szerint, nem is baj, ha nem egyforma.
Helyezzük el kivajazott muffin formába úgy, hogy egy helyre 3 golyó jusson. Nem baj, ha szorosan férnek el. Letakarva hagyjuk duplájára kelni. Ez kb. 50-60 perc. (Én ezt most kihagytam, mert ment a hűtőbe és másnap hideg sütőbe tettem be.)
A tetejét kenjük be a felvert tojással, majd előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig, majd mielőtt kiemelnénk a briósokat hagyjuk hűlni a formába legalább 10 percig. Melegen tálaljuk!





2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...