Koskacukor: Svéd húsgombóc

2014. május 26., hétfő

Svéd húsgombóc

Sokszor nehéz kigondolni, hogy mi is legyen az ebéd, de rájövök mindig arra, hogy nem kell túl kombinálni, mert egy-két jó alapanyagból finom ételt lehet varázsolni. Vannak azok a receptek, amihez legalább 10-15 különböző hozzávalót tartalmaz, de léteznek és azért szerintem ebből van a több, amihez 5-6 is elég.
Azonkívül, hogy nem kell hozzá sok minden gyorsan elkészíthető és nagyon finom.









Svéd húsgombóc
Hozzávalók (4fő):
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. vaj
500 g darált marhahús
500 g darált sertéshús
2 tojás sárgája
3-4 ek. zsemlemorzsa (tk. tönköly kenyérből)
só, bors
szegfűbors
szerecsendió
2-3 ek. olívaolaj

Mártáshoz:
6 ek. vaj
2 ek. liszt
1 liter marhahús alaplé
1 pohár tejföl
só, bors
(2-3 ek. áfonyalekvár)

Elkészítés:
A vöröshagymát vágjuk apróra, majd dinszteljük meg kevés vajon.
A darált húsokat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a zsemlemorzsát,a kihűlt hagymát, majd ízesítsük sóval, borssal, szegfűborssal és szerecsendióval. Formáljunk közepes gombócokat, majd olívaolajon süssük meg minden oldalát közepes hőfokon. A marha miatt kicsit lassabban sül át a belseje, ezért jobb inkább alacsonyabb lángon tovább sütni. Amikor kész, szedjük ki egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékhoz, adjuk hozzá a vajat és olvasszuk fel. Szórjuk meg liszttel és egy habverő segítségével keverjük csomómentesre. Öntsük fel a marhahús alaplével, ismét jól keverjük ki, majd sűrítsünk rajta a tejföllel. Ízesítsük sóval, borssal és ízlés szerint áfonyalekvárral. Ez adná a különleges ízt, de sajnos nekem most nem volt itthon, így kihagytam. Nem érdemes kifelejteni belőle, mert ettől lenne igazán különleges.
Gyakran tálalják tésztával, de én most illatos jázmin rizst főztem mellé.







2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...