Koskacukor: Füstölt sonkás zsemle

2014. június 21., szombat

Füstölt sonkás zsemle

Mostanában kenyér helyett szívesebben sütök valami mást, ami akár magába vagy csak valamilyen friss zöldséggel fogyasztható. Házi füstölt sonkák van még bőven, úgyhogy nem csak rántottába, hanem salátába vagy raguba is sűrűn bele kerül, de most zsemlébe tettem. Nagyon finom lett... Foszlós, másnap még mindig puha zsemle készült. Mi csak zöldséggel ettük, de rántotta mellé is tökéletes vagy csak úgy magába. :)









Füstölt sonkás zsemle
Hozzávalók (10db):
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL 80 kenyér liszt
1 tk. cukor
23 g friss élesztő
150 ml langyos tej
200 ml langyos víz
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 tojás
1 kk. só
200 g házi füstölt sonka

Tetejére:
1 tk. felvert tojás
1 ek. víz

Elkészítés:
Először a langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, keverjük el, majd pihentessük 15 percig.
Addig a füstölt sonkát kockázzuk fel minél apróbbra, a zsírját távolítsuk el. Tegyük serpenyőbe és pirítsuk meg pár perc alatt. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt, a felvert tojást (1 teáskanálnyit hagyjunk a tetejére) és a víz felét. Dagasztó géppel vagy kézzel kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet. A vége felé pedig dolgozzuk hozzá az olajat illetve adjuk hozzá a pirított füstölt sonkát. Rugalmas, könnyű tésztát kell kapjunk. Helyezzük kelesztő tálba és pihentessük 40-45 percig. Osszuk 10 egyenlő részre.
Formáljunk belőle zsemléket úgy, hogy vegyük a markunkba a tésztát, húzzuk mindig fentről felfelé középre körkörösen, majd gurigassuk át a tenyerünkbe a munkalapon és a végén a kezünk éléve véglegesítsük a formát.
Sorakoztassuk egymás mellé, egy kis távolságot hagyva sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és kelesszük duplájára. Kenjük meg mindegyik tetejét, felvert tojás és víz keverékével.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 perc alatt süssük készre.







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a blog! Finom lehetett a zsemle. Regisztráltam is rendszeres olvasónak. Most hozzám is érdemes betérni, ajándékot sorsolok. korsocska.blogspot.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy! Én is benéztem hozzád és sok finomság van ám Nálad is! ;) Követő lettem én is ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...