Az illata.... esküszöm, hogy azt hittem itt a karácsony. Isteni puha lett. Mézzel illetve házi sárgabarack lekvárral ettük, de önmagában is nagyon finom.
Fűszeres, sütőtökös kalács
Hozzávalók (4 db 20dkg-oshoz):
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
200 g sült sütőtök
kb. 1,5 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál akácméz
1 kávéskanál só
1 tojás
30 g olvasztott vaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál sütőtök fűszerkeverék
Tetejére:
1 teáskanál tojás
1 teáskanál tej
Sütőtök fűszerkeverék:
2 evőkanál fahéj
1 evőkanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 evőkanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt szegfűbors
Elkészítés:
Először készítsük el a fűszerkeveréket. Csupán annyi a dolgunk, hogy kimérjük egy kis tálba és jól elkeverjük. Kanalazzuk valamilyen lezárható üvegbe és írjuk rá, így bármikor sütünk valamit, akkor csak el kell venni és kanalazni kell belőle.
A tésztához az élesztőt keverjük el 1 dl langyos tejbe a cukorral és várjunk vele, amíg felfut.
Addig a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sütőtököt, a mézet, a sót, a frissen facsart citrus leveket és reszelt héjukat illetve a fűszerkeverékből egy teáskanálnyit. A tojást verjük fel, vegyünk ki belőle egy teáskanállal, a többit adjuk a tésztához. A felfuttatott élesztővel kezdjük el összeállítani a tésztát és lassú fokozaton dagasszuk 4 percig (közben, ha szükséges pótoljuk még tejjel), adjuk hozzá a vajat és további 4 percig gyúrjuk tovább. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesszük duplájára, majd osszuk 4 részre, majd további 4 részre és formázzunk belőle kis labdákat.
Pihentessük 10 percig.
Vegyünk elő 4 cipót. Egyesével sodorjunk belőle kb. 20 cm hosszú rudat. Kettőt tegyünk magunk elé hosszába, majd egyet balról és egyet jobbról keresztbe úgy, hogy átbújtatjuk a második rúd alatt. A kiálló végeket, áthajtjuk a mellette levőre, majd a két közelebbi végeket megcsavarjuk és a tészta alá hajtjuk.
A kimaradt tojást felverjük egy kevéske tejjel és ezzel megkenjük a kalácsokat, majd pihentetjük 20 percig. Ismét megkenjük, majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése