Hozzávalók:
Elő tésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
80 g víz
2 g élesztő
Keverjük össze egy tálba, fedjük le és16-18 órát hagyjuk szobahőmérsékleten aktivizálódni.
Továbbá:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
200 g fehér liszt
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
1, 1/2 teáskanál só
1 dl tejszín (30%-os)
1,5 dl langyos tej
35 g olvasztott vaj
1 tojás
Tetejére:
tojás
Elkészítés:
Mérjük ki egy tálba a liszteket, adjuk hozzá az elő tésztát. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük hozzá a cukrot, a sót, a tejszínt és a tej felét. A tojást verjük fel és annyit adjunk hozzá belőle, hogy egy kevés maradjon, amivel a tetejét lefogjuk kenni kétszer. Robotgéppel kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már látjuk, hogy szükséges hozzá még folyadék, adjuk hozzá a maradék tejet, majd szép lassan az olvasztott vajat. 8-10 percig dagasszunk a géppel szép rugalmas tésztát.
Kelesztő tálba téve, kelesszük kb. 1-1,5 óra alatt duplájára.
Osszuk négy egyforma részre, majd sodorjunk belőle kb. 45 cm rudakat. Kettőt helyezzünk el magunkkal szemben, kettőt pedig átlósan, úgy hogy átbújtatjuk a bal oldalit a jobb oldali alá, a jobb oldalit pedig a bal oldali alá. Most két-két szálak vannak minden irányban. Mindegyiknél a két szélső keresztezze egymást és ezt addig csináljuk körbe-körbe, amíg el nem fogy. Ezután kerekre igazítjuk. Sütőpapíros gáztepsire helyezzük, majd lekenjük tojással. Duplájára kelesztjük kb. 25-30 perc alatt.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
A tésztát ismét lekenjük tojással, majd sütőbe toljuk. Ekkor levesszük a hőmérsékletet 180°C-ra. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kopog az alja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése