Mézes-mustáros szűzérmék, gránátalmás-kecskesajtos salátaágyon, rozmaringos édesburgonyával
Hozzávalók (2-3 személyre):
Mézes mustáros szűzérmékhez:
50 dkg sertésszűz
2-3 evőkanál olívaolaj
só, bors
Továbbá:
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
50 ml száraz fehérbor
1 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál fehérbor ecet
2 teáskanál szárított kakukkfű
só, bors
Gránátalmás-kecskesajtos salátához:
1/2 fej jégsaláta
1 gránátalma
10 dkg (házi) kecskesajt
1-2 evőkanál balzsamecet
Rozmaringos édesburgonyához:
2 közepes édesburgonya
só, bors
szárított rozmaring
olívaolaj
Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, szeljük fel szép vékony csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsin helyezzük el, spricceljük meg olívaolaj. Szórjuk meg sóval, borssal, szárított rozmaringgal. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
A sertésszüzet sózzuk és borsozzuk. Hevítsünk fel egy fedeles, magas falú serpenyőt és tegyük bele a húst egészbe. Pirítsuk meg minden oldalát, majd fedjük le és kb. 20-25 percig süssük közepes lángon fedő alatt. Közben hústűvel ellenőrizzük, mert akkor tökéletes, ha a 70°C-ot eléri a hőmérséklete. Finom szaftos lesz és egyáltalán nem fog kiszáradni. Amikor kész van, akkor emeljük ki. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk egy kevéske vajat és dinszteljük meg a vöröshagymát. Törjük hozzá a fokhagymát, majd öntsük fel borral és fehérbor ecettel. Amikor felforrt, adjuk hozzá a mézet és a mustárt, szórjuk meg kakukkfűvel. Addig főzzük magas lángon, amíg be nem sűrűsödik.
Egy nagyobb tálra helyezzük el a saláta leveleket, Szórjuk meg gránátalma maggal, kockára vágott kecskesajttal és locsoljuk meg balzsamecettel. A sertés szüzet szeleteljük fel, helyezzük el a salátán, majd locsoljuk meg a mézes-mustáros szafttal. Rozmaringos édesburgonyával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése