A csirke és a birka a legtöbbször használt húsféle. Közkedveltek a lencséből, csicseriborsóból, babból, sárgaborsóból készült ételek, gabonafélék közül a rizs, illetve gyakran készítenek chutney-kat, amik legtöbbször gyümölcsből készülnek. Nyáron én is többfélét kipróbáltam már, de azt hiszem itt nincs megállás, télen is folytatni fogom tovább.
Az indiai kenyerek még nálunk is eléggé ismertek (chapati, naan kenyér). Az utóbbit gyakran készítem itthon én is, aminek isteni illata van, ahogy sül a palacsinta sütőben. Illetve ami jó még benne, hogy tényleg gyorsan elkészül és nem kell vele foglalkozni, csupán időben el kell készíteni.
Főzéshez tisztított vajat, azaz ghi-t használnak.
Általam készített indiai ételek, chutneyk:
Shakshuka, Naan kenyérrel
Jalfrezi csirke, basmati rizzsel
Tikka masala
Pav Bhaji
Szilva chutney
Meggy chutney
Alma chutney
Indai sertés, Naan kenyérrel
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg darabolt sertéscomb
2 kaliforniai paprika
1 répa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
3 teáskanál garam masala
1 teáskanál curry
2 teáskanál fűszerpaprika
1 kicsi chili paprika
15 dkg joghurt
lime leve
Elkészítés:
A vöröshagymát pucoljuk meg, daraboljuk fel. A paprikák csumáját távolítsuk el, majd daraboljuk nagyobb kockákra, a répát hámozzuk meg, vágjuk csíkokra és kockázzuk fel.
Kevés olívaolajon, egy magas falú serpenyőben futtassuk meg a zöldségeket, sózzuk és borsozzuk. Törjük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a feldarabolt sertéscombot, amit pirítsunk fehéredésig.
Fűszerezzük garam masalával és curryvel, apróra darabolt chilivel majd öntsünk rá egy kevéske vizet és fedő alatt közepes lángon 1-1,5 óra alatt főzzünk puhára. Ez idő alatt a hús levet enged, így lesz finom szaftos az ételünk.
A végén szórjuk meg fűszerpaprikával, keverjük hozzá a joghurtot és ízesítsük frissen facsart lime lével.
Tálaljuk naan kenyérrel vagy basmati rizzsel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése