Tejszínes-póréhagymás csirkemellel töltött pite:
Pite tésztához (25 cm átmérőjű formához):
36 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
18 dkg hideg vaj
3-4 evőkanál hideg víz
egy csipet só
Tejszínes-póréhagymás csirkemellhez:
60 dkg csirkemell
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 szál póréhagyma
só, bors
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 dl tejszín
Továbbá:
10 dkg reszelt mozzarella
Tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki egy tálba, tegyünk hozzá egy csipet sót. A hideg vajat vágjuk apró kockára és adjuk a kimért liszthez. Dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal egy kis hideg víz hozzáadásával.
Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a csirkemellel.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A csirkemellet daraboljuk kisebb kockákra, a póréhagymát pedig szeljük szép vékony karikára. Az olívaolaj és a vaj keverékén fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a csirkemellet és ízesítsük a fűszerekkel. Forgassuk fakanállal pár percig, majd amikor úgy látjuk, hogy a hús megfőtt, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd öntsük fel tejszínnel. Alacsony lángon, lassan sűrítsük be.
A pitét osszuk el két részre, az egyik legyen egy kicsivel nagyobb. Nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán és béleljük ki a formánkat, szórjuk meg reszelt mozzarellával, majd töltsük meg a tejszínes-póréhagymás csirkemellel
A tészta másik felét is nyújtsuk ki, de egy kicsivel legyen nagyobb, mint a pite formánk. Takarjuk be vele a töltelékét és a szélét nyomjuk le a szélén körös-körül. Szurkáljuk meg villával több helyen. Itt fog távozni a sütés közben keletkezett gőz.
Kenjük meg a tetejét egy tojás sárgájával. Toljuk a sütőbe és süssük addig, amíg szép aranysárga nem lesz a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése