Koskacukor: Áfonyás, diós zsemle

2014. október 18., szombat

Áfonyás, diós zsemle

Szégyenlem vagy éppen nem, de a kenyér világnapjára nem sütöttem semmit. Ugyanis előtt két nappal sütöttem kenyeret és ezeket az édes zsemléket is, ami nem fogyott el, mert nem eszünk olyan sokat. Így nem láttam értelmét csak azért sütni, mert a kenyér világnapja van, utána meg kidobni, mert megpenészedett. Ajándékba szerettem volna, de későn érek haza és éjszaka nem szerettem volna beállítani egy friss ropogós kenyérrel. Ezt viszont pótolni fogom hétvégén.
Most viszont illatos, édes reggeli zsemléket hoztam, ami nagyon finom gyümölccsel, joghurttal, tejjel vagy teával fogyasztva.




Áfonyás, diós zsemle
Hozzávalók (8db-hoz):
Elő tészta:
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g víz
2 g élesztő

Továbbá:
200 g fehér liszt
150 g joghurt
kevés langyos tej
40 g olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
15 g élesztő
50 g áfonya
50 g darabolt dió
1 kk só
1 evőkanál méz

Tetejére:
3 evőkanál cukros tej

Elkészítés:
Az elő tésztát keverjük össze, majd nem teljesen lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk 16 órát pihenni.
Mérjük ki dagasztó tálba a lisztet, a joghurtot, az élesztőt, adjuk hozzá a mézet, a sót, a citrom reszelt héját és az elő tésztánkat. Keverjük össze lassú fokozaton, majd annyi tejet adjunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Amikor már jól összeállt a tésztánk, kanalazzuk hozzá az olvasztott vajat.
Dagasszuk lassú fokozaton 5 percig, majd adjuk hozzá a diót és az áfonyát és így további 3 percig hagyjuk még dolgozni a gépet. Kelesztő tálba téve pihentessük 1,5 órát. Ne tegyük meleg helyre, mert a vajas tésztának jobb, ha hosszabb idő alatt kel meg.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, elosztjuk 8 egyenlő részre, majd zsemléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Cukros tejjel megkenjük a tetejét, majd előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük közben, nehogy megégjen a teteje.

2 megjegyzés:

  1. Ugye az elő tésztát is beledolgozod másnap? Nem vagyok hülye, csak nem szeretném elrontani, amikor kipróbálom! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...