Koskacukor: Teljes kiőrlésű lisztes, lenmagos cipó

2014. október 19., vasárnap

Teljes kiőrlésű lisztes, lenmagos cipó

Megérkeztem a kenyér világnapjára szánt "ünnepi" cipómmal. Tudom kicsit megkésve, de hétköznap volt itthon kenyér, és egyébként sem magunknak akartam sütni, hanem egyik nagyon kedves szomszédomnak, aki mindig meglep minket valamivel. Ő a mi közös képviselőnk és az utóbbi pár hónapba, mióta megjelent a makói újságba a cikk rólam, azóta néha esténként becsönget és a kis kertjéből hoz valamilyen zöldséget. Egyszerűen soha nem volt még alkalmam és nagyon időm sem, hogy megköszönjem, de most rászántam az időt és megsütöttem életem első vaslábasban sült cipóját. Anyukámtól nyúltam le, mondván "Neked úgysem kell!", majd én hasznosítom. A párom egyből lecsapott rá, hogy majd ebbe milyen jó paprikás krumplit lehet készíteni. Tudom, tudom a pörkölt és a paprikás félék isteniek benne, anyum is mindig vaslábasba főzi, sőt én is tavaly kölcsönkértem a nagyobbat, egy jó marhapörkölthöz.
A lényeg, hogy megérkeztem az ajándék cipóval. Jelentem nagyon meglepődtek és örültek a vasárnapi meglepetésemnek! :)





Tönkölyös, lenmagos cipó
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g BL 80 fehér liszt
50 g víz
50 g kovász

Keverjük össze,16-18 órát szobahőmérsékleten lefedve hagyjuk aktivizálódni.

Továbbá:
300 g BL 80 fehér liszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
50 g lenmag
5 g élesztő
7 g só
kb. 2,5-3 dl víz

Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a keverőtálba, adjuk hozzá az aktív kovászt, a lenmagot, az élesztőt, a sót és a víz felét, majd kezdjük el alacsony fokozaton robotgéppel összeállítani a tésztát. Fokozatosan pótoljuk vízzel mindaddig, amíg egy közepesen lágy tésztát kapunk.
2 órán keresztül kelesztjük úgy, hogy közben kétszer áthajtogatjuk óránként. Kivesszük a tálból, enyhén lisztezett felületen mindig áthajtjuk keresztbe a tésztát úgy, hogy körbe haladunk, legalább kétszer. Visszatesszük és tovább kelesztjük. Az utolsó hajtásnál megformázzuk, majd visszatesszük és további 45 percet hagyjuk pihenni.
Ez idő alatt előmelegítjük 220°C-ra a sütőt és vele együtt a vaslábast is.
Amikor a tészta megkelt, a forró vaslábast kivesszük a sütőből, megspricceljük egy pici olajjal, áthelyezzük a tésztát, bevágjuk a tetejét keresztbe, jól megspricceljük vízzel, a lábas tetejét is és betoljuk a sütőbe 30-35 percre. Ekkor a hőmérsékletet vegyük le 180°C-ra.
Vegyük le a tetejét és további 10-15 percig süssük még tovább.
Miután kiemeltük, spricceljük meg vízzel, rácsra téve hagyjuk kihűlni!




2 megjegyzés:

  1. Csodás cipót sütöttél! :) El is hiszem, hogy nagyon örültek neki!
    A blog új kinézete is nagyon tetszik! Klassz lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Kicsit untam már az előzőt, meg hát néha változtatni is kell :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...