Koskacukor: Dagasztás nélküli kenyér

2015. március 8., vasárnap

Dagasztás nélküli kenyér

Már régóta tervezgetem, hogy kipróbálom a dagasztás nélküli kenyeret, de valahogy mindig kényelmesebbnek tűnt egy kis üveg kovászt elkészíteni este, ami másnapra teljesen beindult és ezzel bedagasztani a sütni kívánt kenyeret. Főleg azért is, mert késő este jutott mindig eszembe, hogy hoppá holnap kenyeret kellene sütni. Nah, de múlt hétvégén mégis rászántam magam és az időt, elkezdtem ezzel foglalkozni és kísérletezni. Sikerült elég gyorsan egy tökéletes liszt arányú kenyeret sütnöm, aminek a héja ropogós és a bélzete lyukacsos, szaftos. És még milyen sokáig. 2-3 nap után sem szárad ki és még akkor is olyan, mintha nem rég sütöttük volna ki. Azóta ma már a 3. kenyeremnél tartok, most teljes kiőrlésű rozsliszttel készítettem és így is tökéletes lett. Ajánlom mindenkinek. Arra is rájöttem közbe, hogy egyáltalán nem vesz el sok időt a hétköznapjaimból, csak időbe el kell készíteni.








Dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók:
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g világos rozsliszt
200 g BL 80 kenyérliszt
470 g víz
13 g só
5 g élesztő
50 g kovász

Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket egy kelesztő tálba, adjuk hozzá a sót, az élesztőt és a kovászt, majd a vizet. Nyugodtan mehet bele egyszerre mind. Keverjük össze egy fakanál vagy a kezünk segítségével. Amikor már teljesen összeállt a tészta, lisztezzük meg, majd fedjük le és szobahőmérsékleten hagyjuk minimum 18 órát pihenni.
Ezután borítsuk lisztezett felületre és hajtogassuk át. Szórjuk meg a tetejét liszttel és 15 percig letakarva pihentessük. Ismét hajtogassuk át, majd tegyük kilisztezett tálba. Takarjuk le és 2 óra hosszáig kelesszük.
Az utolsó fél órába kapcsoljuk be a sütőt és vaslábassal együtt melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Amikor eljön a sütés ideje, vegyük ki a vaslábast a sütőből. spricceljük meg egy pici olajjal, kenjük ki, majd borítsuk bele a megkelt tésztánkat. Ollóval csipkedjük meg a tetejét, spricceljük meg vízzel, majd a vaslábas tetejét is és fedjük le.
Tegyük a forró sütőbe, a hőmérsékletet vegyük vissza 180°C-ra. 35 percig süssük fedővel, majd további 15 percig fedő nélkül.
Miután kivettük a lábasból, helyezzük rácsra és ismét spricceljük le vízzel. Hagyjuk teljesen kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...