Koskacukor: Túrós-mákos kocka

2015. március 3., kedd

Túrós-mákos kocka

Már több, mint egy hete, hogy megsütöttem ezt a sütit, de még csak most jutottam el odáig, hogy meg is osszam veletek. Egy részét vendégségbe vittem, a másik részét pedig ajándékba. Állítólag nagyon finom lett, bár én nagyon nem kóstoltam úgyhogy saját véleményt most nem tudok mondani. Mindenkinek ajánlom aki szereti a mákot. A túrós réteg hozzájárul ahhoz, hogy ne egy száraz fojtós süteményt kapjunk.








Túrós-mákos kocka
Hozzávalók (25x30 cm tepsihez):
Tésztához:
450 g liszt
200 g porcukor
250 g vaj
2 tojás sárgája

Mákos réteghez:
500 g darált mák
150 g porcukor
100 g beáztatott mazsola
2 tojás + 2 tojás fehérje
2 evőkanál zsemlemorzsa
50 ml dió olaj

Túrós réteghez:
500 g túró
500 g mascarpone
100 g porcukor
3 tojás
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1 evőkanál keményítő

Szóráshoz:
porcukor

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot szitáljuk át egy nagy tálba, adjuk hozzá a hideg kockára vágott vajat és a két tojás sárgáját. Gyúrjuk össze a tésztát, amennyiben szükséges tehetünk hozzá 1-2 kanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal állítsuk össze és, amikor már nem morzsálódik csomagoljuk be fóliába, majd tegyük hűtőbe legalább egy fél órára.
Addig készítsük el a rétegeket.
A mákot keverjük össze a porcukorral, a leszűrt, kinyomkodott mazsolával és a zsemlemorzsával. A tojások sárgáját keverjük ki az olajjal, majd így adjuk a mákos keverékhez. A tojások fehérjét verjük habbá és forgassuk bele a mákba. Arra figyeljünk, hogy ne legyen száraz a töltelék. Amennyiben annak találjuk tegyünk hozzá még egy kevés olajat.
A túrót törjük össze, majd adjuk hozzá a mascarponét. A tojások sárgáját keverjük ki a citrom reszelt héjával, a citrom levével és a keményítővel, majd így adjuk a túróhoz. A tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukorral és forgassuk a túrós keverékhez.
Egy 25x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát vegyük ki a hűtőből osszuk két részre. 1/3-át hagyjuk meg a tetejére.
2/3-át nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen, majd tegyük a tepsi aljára. Erre kenjük rá a mákos keveréket, majd a tetejére a túrósat. A maradék tésztát nyújtsuk ki. Arra törekedjünk, hogy inkább hosszú legyen, majd vágjuk kb. 7 mm-es csíkokra. Rácsozzuk be a sütemény tetejét.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük készre kb. 50-60 perc alatt. Amennyiben nagyon sülne a teteje, vegyük le a hőmérsékletet 170°C-ra.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel kisebb kockákra és szórjuk meg porcukorral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...