Koskacukor: Mandulás-mogyorós palacsinta, narancsos csokoládé fagyival és juharsziruppal

2015. március 2., hétfő

Mandulás-mogyorós palacsinta, narancsos csokoládé fagyival és juharsziruppal

Helló Március!
Sajnos tegnap mégsem sütött a nap, ráadásul a hétre szomorkás, hideg időt jósolnak. De, ha minden igaz, akkor jövő héttől ismét tavaszias idő köszönt be. Már ránk férne. Imádom a napsütést, olyankor én is vidámabb vagyok és a kedvem is jobb. Ettől függetlenül tegnap a március fagyi és palacsinta kombinációval indítottam. Balázs kedvenc párosítása az étcsoki és a narancs. Amikor megkérdeztem, hogy milyen fagyi legyen, akkor egyből rávágta, hogy ő most egy ilyet enne. Na jó, de egy nagyon finom gulyás leves után nem elég egy kis fagyi, ezért kezdtem kombinálni palacsintával. Egy egyszerű mandulás-mogyorósat készítettem, aminek nincs intenzív íze, így nem nyomja el a fagyiét. A forró palacsinta és a hideg fagyi egy kis juharsziruppal meglocsolva... Fantasztikus vasárnapi desszertre sikeredett! A dicséretet tegnap is megkaptam. :)









Mandulás-mogyorós palacsinta, narancsos csokoládé fagyival és juharsziruppal
Hozzávalók:
Narancsos csoki fagyihoz (1 liter):
200 ml tej
200 ml tejszín
50 ml frissen facsart narancslé
1 púpos teáskanál narancslekvár
100 g narancsos étcsokoládé (70%-os)
3 tojás
80 g nyírfacukor
1 evőkanál holland kakaópor

Mandulás-mogyorós palacsintához (16 darab):
150 g tk. tönköly búzaliszt
50 g zabliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
30 g darált mandula
30 g darált mogyoró
2 tojás
2,5 dl tej
20 g olvasztott vaj
2 evőkanál házi vaníliás cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
csipet só

Sütéshez:
olvasztott vaj

Továbbá:
juharszirup

Elkészítés:
Először a fagyit kell elkészítenünk, méghozzá már előző nap. A fagyi gépet tegyük mélyhűtőbe.
A fagyi alapot, pedig készítsük el, majd miután kihűlt tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
A tejet a tejszínnel, a cukorral forraljuk fel. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki a kakaóporral és a narancs lekvárral. A fehérjét tegyük a hűtőbe, de szükségünk lesz még rá.
Miután felforrt a tejes keverékünk, vegyük le a tűzről. Tegyük hozzá az étcsokoládét és miután elolvadt a tojássárgás keveréket. Mehet vissza a tűzhelyre és alacsony lángon sűrítsük be.
Másnap a tojásfehérjét verjük habbá, adjuk hozzá a hideg krémhez és jól forgassuk össze. Fagyi gépbe töltve kb. 40 perc alatt fagyasszuk ki. Műanyag tálba téve mehet a mélyhűtőbe.
A palacsinta hozzávalóit tegyük egy turmixgépbe, jól turmixoljuk össze. Pihentessük egy óra hosszat és ezután amennyiben még szükséges és nagyon sűrűnek találjuk tegyünk hozzá egy kevés tejet. Sűrű, de folyékony tésztát kell, hogy kapjunk.
Vajazott palacsinta sütőben süssük ki a palacsintákat. Nem kell, hogy nagyon legyenek, akár egyszerre kettőt, hármat is lehet sütni.
Tálalásnál a forró palacsintát meglocsoljuk juharsziruppal, majd egy-két gombóc fagyit a tetejére halmozunk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...