Koskacukor: Fokhagymás-rozmaringos sertésszűz, édesburgonya salátával

2015. március 30., hétfő

Fokhagymás-rozmaringos sertésszűz, édesburgonya salátával

Egy színes tál az asztalon... nincs is annál szebb. Annak ellenére, hogy ma nagyon csúnya idő volt, elmondhatjuk, hogy a tavasz azért mégis itt van. Ilyenkor a legszebbek a fák és a természet (na jó ősszel is szép), mert annyira szép színes. Ahogy beleszeretünk ilyenkor a természetbe, úgy beleszerethetünk egy ebédbe is. Így voltam én most ezzel. Nem csak íze volt fantasztikus, hanem teljesen összhangba volt és azok a színek....
Ha nagyon nincs hangulatunk és esetleg szomorúak vagyunk, akkor dobjuk fel a napot és készítsünk valami finomat, valami szépet, színeset! Hátha bearanyozza a napunkat! ;)
A párom anyukájától kaptam egy nagyon finom málna ecetet, amit egyből ki kellett, hogy próbáljak. Nagyon-nagyon finom, úgy érzem, hogy hamar elfog fogyni.







Fokhagymás-rozmaringos sertésszűz, édesburgonya salátával
Fokhagymás-rozmaringos sertésszűzhöz:
1 sertésszűz
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított rozmaring
2 evőkanál olívaolaj

1 dl száraz fehérbor
kb. 1 dl húsalaplé (vagy víz)

Édesburgonya salátához:
2 közepes édesburgonya

olívaolaj
10 dkg fetasajt
1/2 kaliforniai paprika
3 szál újhagyma
Dresszinghez:
2 evőkanál málnaecet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 nagy teáskanál méz
só, bors
1/2 dl víz

Elkészítés:
A sertésszüzet hagyjuk egészbe. A fokhagymát nyomjuk szét a késünkkel, majd daraboljuk egészen apróra. Tegyük egy kis tálba, adjuk hozzá a szárított rozmaringot, az olívaolajat, a sót, majd kenjük be vele a húst alaposan. Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 4 óra hosszára.
Addig elkészítsük a salátát.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, daraboljuk közepes nagyságú kockára. Szórjuk meg sóval, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire terítsük ki. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 30 perc alatt süssük készre. Közben nézzünk rá kb. félidőnél és forgassuk meg.
A fetasajtot és a kaliforniai paprikát kockázzuk fel, az újhagymát vágjuk karikára.
A dresszing hozzávalóit keverjük ki vagy tegyük egy üvegbe és jól rázzuk össze. (Az utóbbi időben én mindig így csinálom.)
A pácolt szűzérmét tegyük forró magas falú serpenyőbe, pirítsuk meg minden oldalát, majd öntsük fel borral és húsalaplével. Fedjük le és addig pároljuk, amíg el nem éri a hús belső hőmérséklete a 70°C-ot. Ezt hústűvel tudjuk ellenőrizni. Ezen a hőmérsékleten, ha megállunk, akkor tuti nem szárítjuk ki a húst és nyers sem marad a közepe. Amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, távolítsuk el a fedőt és pirítsuk még egy-két percig, hogy egy szép kérget kapjon még, de vigyázzunk ne égessük le!
Várjunk vele 5 percet, majd ezután szeletelhetjük.
A megsült édesburgonyát keverjük össze fetasajttal, paprikával és újhagymával, majd locsoljuk meg dresszinggel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...