Koskacukor: Fűszeres csirkecomb fokhagymás füstöltsajt-szósszal, sütőtökös burgonyapürével

2016. december 10., szombat

Fűszeres csirkecomb fokhagymás füstöltsajt-szósszal, sütőtökös burgonyapürével

Annyi ötletem támadt az idén, hogy mit is készíthetnék karácsonyra, hogy azt hiszem egy hónapon keresztül komplett menüket ehetnénk. De nem csapok nagy főzésekbe, mert 24-én délbe ebédelünk utoljára itthon, utána már csak legközelebb karácsony utáni nap. Általában egy kiadós családi ebéd után a vacsora egy üres tányérral kezdődik, ugyanis még mindig emésztünk ilyenkor. Nem értem soha, hogy miért kell ilyenkor többet főzni, de a hagyományokat követni kell és persze szüleink nem egy salátát lazaccal fognak az asztalra helyezni, ami pár falat. Én egyébként ezzel is jól laknék, de ilyenkor nem lehet megsérteni senkit és bizony illik végig kóstolni a menüt, hiszen sokat fáradoztak azért, hogy az a sok-sok minden az asztalra kerüljön.
Egy ilyen egyszerű, ízletes és kicsit különleges ebédet is eltudnék képzelni, amelyet a Butlers kellékeivel tálaltam.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.







Fűszeres csirkecomb fokhagymás füstöltsajt-szósszal, sütőtökös burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre
4 csirkecomb
2 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
2 teáskanál morzsolt majoránna
2 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 citrom reszelt héja
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj

a szószhoz:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 fej fokhagyma
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors


a burgonyapüréhez:
80 dkg burgonya
20 dkg sült sütőtök
3 evőkanál tejföl
3 dkg vaj
1/2 dl tej
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A csirkecombot megtisztítjuk. A fűszereket összekeverjük a fehérborral, az olívaolajjal, a citromhéjjal és a fokhagymával. Bedörzsöljük vele a combokat, majd jénaiba helyezzük és alufóliával lefedjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben az alufóliát eltávolítjuk, hogy a hús bőre ropogósra süljön. A fokhagymát egészben hagyva, a végeket eltávolítva alufóliába csomagoljuk, a sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük.
A szószhoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként felöntjük a tejjel, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Amikor felforrt, belekeverjük a füstölt sajtot, a kipréselt sült fokhagymát, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad.
A püréhez a burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, és hozzáadjuk a sütőtököt. Habosra keverjük a tejföllel, a vajjal és a tejjel. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A csirkecombot a szósszal és a pürével tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...