Egy ilyen egyszerű, ízletes és kicsit különleges ebédet is eltudnék képzelni, amelyet a Butlers kellékeivel tálaltam.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
Fűszeres csirkecomb fokhagymás füstöltsajt-szósszal, sütőtökös burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre
4 csirkecomb
2 teáskanál morzsolt rozmaring
2 teáskanál morzsolt kakukkfű
2 teáskanál morzsolt majoránna
2 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 citrom reszelt héja
2 gerezd zúzott fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
a szószhoz:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
15 dkg reszelt füstölt sajt
2 fej fokhagyma
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors
só
a burgonyapüréhez:
80 dkg burgonya
20 dkg sült sütőtök
3 evőkanál tejföl
3 dkg vaj
1/2 dl tej
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
só
Elkészítés:
A csirkecombot megtisztítjuk. A fűszereket összekeverjük a fehérborral, az olívaolajjal, a citromhéjjal és a fokhagymával. Bedörzsöljük vele a combokat, majd jénaiba helyezzük és alufóliával lefedjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben az alufóliát eltávolítjuk, hogy a hús bőre ropogósra süljön. A fokhagymát egészben hagyva, a végeket eltávolítva alufóliába csomagoljuk, a sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük.
A szószhoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként felöntjük a tejjel, ügyelve arra, hogy csomómentes legyen. Amikor felforrt, belekeverjük a füstölt sajtot, a kipréselt sült fokhagymát, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad.
A püréhez a burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük, és hozzáadjuk a sütőtököt. Habosra keverjük a tejföllel, a vajjal és a tejjel. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A csirkecombot a szósszal és a pürével tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése