Ismét egy könnyű és egyszerű receptet hoztam, ami különlegessé teheti a vacsorát, ráadásul amíg sül a comb, feldíszíthetjük a fát is. A gesztenye szerintem a legjobb választás ilyenkor, mind főételnél és mind desszertnél.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
Gesztenyével töltött csirkecomb vörösboros áfonyamártással és sütőtökös gnocchival
Hozzávalók 4 személyre
4 csirkecomb
20 dkg Maroni hámozott sült gesztenye
1 alma
1 szelet kenyér
5 dkg dió
2 evőkanál mazsola
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna
só
frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
4 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 tojás
2 dl száraz fehérbor
a mártáshoz:
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
15-20 dkg áfonyalekvár
2 dl vörösbor
2 dl húsalaplé vagy víz
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 csipet só
frissen őrölt fehér bors
a gnocchihoz:
25 dkg sütőtökpüré
25 dkg főtt, tört burgonya
25 dkg rétesliszt + kevés a formázáshoz
1 tojás
őrölt szerecsendió
só
Elkészítés:
A gesztenyét, az almát, a kenyeret és a diót késes robotgépben turmixoljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a vajat, a tojást és a fűszereket. A combot sózzuk, borsozzuk, és a bőre alá tömködjük a tölteléket. Jénaiba helyezzük, aláöntjük a bort, majd alufóliával lefedve, előmelegített, 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben eltávolítjuk az alufóliát, a húst meglocsoljuk a szaftjával, és ropogósra sütjük a bőrét.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük a vörösborral és a húsalaplével. Ha krémes állagúra főtt, a fűszerekkel ízesítjük, és belekeverjük az áfonyalekvárt. Tálalásig lefedjük.
A gnocchihoz a sütőtökpürét és a burgonyát összekeverjük, elvegyítjük benne a réteslisztet és a tojást, majd szerecsendióval és sóval ízesítjük. Összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, réteslisztes felületen jó ujjnyi vastagra, hosszú rúddá sodorjuk, 2 cm-esre daraboljuk. Sós, lobogó vízbe tesszük. Miután feljött a víz tetejére, 4-5 percig főzzük, majd kiszedjük.
A töltött csirkecombokat a vörösboros áfonyamártással és a sütőtökös gnocchival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése