Koskacukor: Gesztenyével töltött csirkecomb vörösboros áfonyamártással és sütőtökös gnocchival

2016. december 16., péntek

Gesztenyével töltött csirkecomb vörösboros áfonyamártással és sütőtökös gnocchival

Most már csak tényleg egy hét van és szombaton, ha felkelünk akkor már bizony készülhetünk az estére. Akár vendégségbe megyünk vagy vendégeket várunk, szerintem ez az a nap, amikor a leggyorsabban eltelik. Vannak akik ma állítják fel a fát és díszítik fel, vagy éppen gyorsan még munka után egy-két süteményt vagy kalácsot bedob a sütőbe, de főzéssel is eltölthetjük a napot, főleg akkor, ha munkásabb, pepecselősebb fogást választottunk. Szerintem akinek van türelme, kedve és ideje, érdemesebb sokkal hamarabb felkészülni és amit megtudunk csinálni már napokkal előtte, akkor azokat elkészíteni. Ne csak a készülődésről szóljon a karácsony, hanem egy picit a pihenésről és a feltöltődésről, illetve a családdal való együttlétről.
Ismét egy könnyű és egyszerű receptet hoztam, ami különlegessé teheti a vacsorát, ráadásul amíg sül a comb, feldíszíthetjük a fát is. A gesztenye szerintem a legjobb választás ilyenkor, mind főételnél és mind desszertnél.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.







Gesztenyével töltött csirkecomb vörösboros áfonyamártással és sütőtökös gnocchival
Hozzávalók 4 személyre
4 csirkecomb
20 dkg Maroni hámozott sült gesztenye
1 alma
1 szelet kenyér
5 dkg dió
2 evőkanál mazsola
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna

frissen őrölt bors
őrölt szerecsendió
4 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 tojás
2 dl száraz fehérbor

a mártáshoz:
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
15-20 dkg áfonyalekvár
2 dl vörösbor
2 dl húsalaplé vagy víz
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 csipet só
frissen őrölt fehér bors

a gnocchihoz:
25 dkg sütőtökpüré
25 dkg főtt, tört burgonya
25 dkg rétesliszt + kevés a formázáshoz
1 tojás
őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A gesztenyét, az almát, a kenyeret és a diót késes robotgépben turmixoljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a vajat, a tojást és a fűszereket. A combot sózzuk, borsozzuk, és a bőre alá tömködjük a tölteléket. Jénaiba helyezzük, aláöntjük a bort, majd alufóliával lefedve, előmelegített, 180 fokos sütőben 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Az utolsó 10 percben eltávolítjuk az alufóliát, a húst meglocsoljuk a szaftjával, és ropogósra sütjük a bőrét.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük a vörösborral és a húsalaplével. Ha krémes állagúra főtt, a fűszerekkel ízesítjük, és belekeverjük az áfonyalekvárt. Tálalásig lefedjük.
A gnocchihoz a sütőtökpürét és a burgonyát összekeverjük, elvegyítjük benne a réteslisztet és a tojást, majd szerecsendióval és sóval ízesítjük. Összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, réteslisztes felületen jó ujjnyi vastagra, hosszú rúddá sodorjuk, 2 cm-esre daraboljuk. Sós, lobogó vízbe tesszük. Miután feljött a víz tetejére, 4-5 percig főzzük, majd kiszedjük.
A töltött csirkecombokat a vörösboros áfonyamártással és a sütőtökös gnocchival tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...