Tegnap mi is meggyújtottuk a gyertyát és már mindenki tudja, hogy nincs sok hátra karácsonyig. A recepttel kicsit megcsúsztam, mert rendszert kellett frissíteni és kicsit későn lettünk kész. A több ezer ételfotó átmásolása nem kis időt vett igénybe. De ami késik nem múlik, úgyhogy ma két recepttel jövök. :) Ezt a gesztenyekrémes álom pohárkrémet elkészíthetjük karácsonyra vagy kisebb pohárkákba is, akár szilveszterre, így több adag jön ki és vendég várónak is alkalmas. Egészséges változatban, kisebb cukortartalommal, szerintem úgyis becsömörlünk a sok bejglitől és zserbótól, amiből bizony nem nagyon lehet kispórolni, mert akkor az már nem az igazi. Vannak olyan sütik, amiket én direkt nem készítek el, ráhagyom inkább anyura vagy anyósra, ugyanis, így biztosan nem lesz variálás rajta és az eredetit ehetem. :)
Maroni gesztenyeválogatását szívesen választom, mert minőségi alapanyag és sok helyen beszerezhető.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
Gesztenyekrém narancszselével és rumos csokoládéval
Hozzávalók 6 db 2 dl-es pohárhoz
3 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)
5 dkg nyírfaporcukor
a rumos csokoládéhoz:
5 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
5 dkg habtejszín (30% zsírtartalmú)
2 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 dl tej
2 evőkanál rum
1 evőkanál nyírfapocukor
a narancszseléhez:
2 dl frissen facsart narancslé
1 teáskanál zselatinpor
nyírfacukor
továbbá:
6 db cukormentes babapiskóta
Elkészítés:
A gesztenyéhez adjuk a nyírfaporcukrot, majd habosra keverjük a tejszínnel, végül habzsákba töltjük.
A csokoládét felolvasztjuk a tejszínnel. Hozzáadjuk a vajat, a tejet, a nyírfaporcukrot, és simára dolgozzuk. Rummal ízesítjük.
2-3 evőkanál narancslevet elvegyítünk a zselatinnal, és addig melegítjük kis lángon, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. Hozzáöntjük a többi narancsléhez, simára keverjük, és nyírfaporcukorral édesítjük.
A babapiskótát zacskóba tesszük, morzsalékosra törjük.
A poharakban elosztjuk a csokoládét, megszórjuk piskótamorzsával. A habzsákból a gesztenyekrémet a poharak 3/4 részéig töltjük, megszórjuk piskótamorzsával, végül a rétegezést a narancsos zseléréteggel zárjuk. A desszertet tálalásig hűtőbe tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése